Faiz kararıyla beraber Türkiye bir basamak daha atladı. Adını bile duymadığımız ülkelerle rakip olduk

Faiz kararıyla beraber Türkiye bir basamak daha atladı. Adını bile duymadığımız ülkelerle rakip olduk
Merkez Bankası politika faizini yüzde 17’den 19’a yükseltti. Kararla beraber Türkiye dünyada en çok faize sahip ülkeler arasında 7.sıraya yükselirken uzmanlar faizin yüksek olduğu ülkelerde işsizliğin artacağını, üretim ve ihracatın azalacağını, cari ve bütçe açığının artacağını belirtiyor.

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 17’den 19’a yükseltti. Karar sonrası dolar 7.35 seviyelerine sabitlenirken altın 409, Euro ise 8.78 seviyelerine kadar geriledi.

Alınan kararla beraber tranding economics’te yer alan dünya ülkelerinin faiz oranlarına yönelik listede Türkiye 7.sıraya yükseldi.

Listede ilk sırada Venezuela yer alırken onu Zimbabve, Arjantin, Yemen takip ederken 5. ve 6. sırada ise Liberya ve Surinam yer alıyor.

Uzmanlar faiz yüksekliğinin ülkede iş kurma, işçi alma, ticaret yapma gibi riskler yerine parası olanlarını paralarını faize yatırmayı tercih edeceğini ifade ediyor. Uzmanlar faizin yüksek olduğu ülkelerde işsizliğin artacağını, üretim ve ihracatın azalacağını, cari ve bütçe açığının artacağını belirtiyor.

İlgili Haberler