Faizler artıyor vatandaşlar yoksullaşıyor. Türkiye faizde zirveyi zorluyor

Faizler artıyor vatandaşlar yoksullaşıyor. Türkiye faizde zirveyi zorluyor
Seçim öncesinde yüzde 8,5 olan Merkez Bankası (TCMB) politika faizi, seçim sonrasındaki dört ayda yüzde 30’a yükseldi. Böylece Türkiye, dünyada merkez bankası faizinin en yüksek olduğu ülkeler arasında ikinci sıraya yükseldi.

Seçimler öncesinde ekonomide çarkların hızlı dönmesi için faiz indirimleri talimatı veren ve bunun için dini gerekçeler de ileri süren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim sonrasında tarihi bir U-dönüşüne imza attı. Seçim sonrası faizler fırladı.

TÜRKİYE FAİZİN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKELER ARASINDA İKİNCİ SIRADA

Seçim öncesinde yüzde 8,5 olan Merkez Bankası (TCMB) politika faizi, seçim sonrasındaki dört ayda yüzde 30’a yükselmesiyle birlikte Türkiye faizin en yüksek olduğu ülkeler arasında ikinci sıraya yükseldi. Brezilya, Uganda, Fildişi sahili gibi Türkiye’ye nazaran yaşam şartları daha düşük ülkelerde ise faiz oranları Türkiye’ye göre 3 kat daha az bir seviyede olması dikkat çekti.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ AKP'NİN VİZYONSUZ POLİTİKALARI NEDENİYLE KRİZDEN ÇIKAMIYOR."

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ekonomi ve faiz politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Karabat, "Halkın hanesine sürekli yoksulluk yazılırken, rantçılara servet transferi hızla devam ediyor. Sanayinin dönüştürülmediği, dışarıya bağımlı olduğu bir dönemde faiz indirimleri ile enflasyon patlatıldı. İnsana ve üretime yatırım yapılmadı. Toplum kutuplaştırıldı, güvensizlik aşılandı. Faiz artırımları ile bu durumun düzeltileceği düşünülüyor. 4 ay önce faizi düşürenler, 4 ayda faizi yüzde 21,5 artırıp yüzde 30'a çıkardılar diye alkışlanmayı bekliyorlar. Yine büyük bir yanılgı içerisindeler. Türkiye ekonomisi AKP’nin vizyonsuz politikaları nedeniyle krizden çıkamıyor” dedi.

“TÜRKİYE FAİZDE ARJANTİN’E DOĞRU YAKLAŞIYOR”

Tablo yayınlayan Karabat, "Türkiye'nin dünya liginde rakibi olduğu Meksika, Endonezya, Güney Afrika ve Hindistan gibi ülkeler faizde Türkiye'nin oldukça gerisindeler. Ama Türkiye tabloda da göreceğiniz üzere bu ülkelerden net bir şekilde ayrışıp, Arjantin'e doğru yaklaşıyor." dedi.

İŞSİZLİK ARTACAK

Karabat, açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı, ”AKP'nin faiz artırımları enflasyon konusunda pek bir işe yaramayacak, artan işsizlik ve durgunluğu göreceğiz. AKP ise baz etkisi ile enflasyonu düşürdüğünü iddia edecek.”

İlgili Haberler