Felaketler bitmiyor! 50 yıl içinde sular altında kalabilir: 1,2 milyon kişi etkilenecek

Felaketler bitmiyor! 50 yıl içinde sular altında kalabilir: 1,2 milyon kişi etkilenecek
Araştırmacılar, denizlerdekiyükselen su seviyesi nedeniyle ABD’nin Louisana eyaletinde yer alan 9 bin kilometrelik bir alanın 50 yıl içinde sular altında kalabileceğini ve 1,2 milyon kişinin bu nedenle bölgeyi terk edebileceğini bildirdi.

ABD’de Tulane Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yılda altı ila dokuz milimetre arasında yükselen deniz seviyelerinin, Lousina eyaletindeki 9 bin kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan 8 bin 500 yıllık bataklıkların tamamanı 50 yıl içinde sular altında bırakabileceği belirtildi.  

1, 2 MİLYON KİŞİ ETKİSİ ALTINDA KALACAK 

Söz konusu olayın, New Orleans ve kent çevresindeki bölgeyi haritada yeniden şekillendireceği ve değişikliğin 1,2 milyondan fazla insanın yer değiştirmesine neden olacağı açıklandı. 

Araştırmayı yürüten Torbjörn Törnqvist, “Değişimin başladığı zaten bölgede artan bataklık sayısından anlıyoruz. Artık gerçek anlamda geri dönüşü olmayan bir eşiği aştık. Bu yüzden hazırlıklı olamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KIYI ŞERİDİ YENİDEN ŞEKİLLENECEK

Çalışmada, belirtilen bölgenin sular altında kalmasıyla, eyalette yer alan Pontchartrain Gölü'nü Meksika Körfezi'ne açıleceği,  Bayou Sauvage Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı da dahil olmak üzere Doğu New Orleans'ın bazı bölgelerini batacağı ve Louisiana kıyı şeridininin Teksas sınırına kadar yeniden şekilleneceği kaydedildi.