Feyzioğlu: "Yargıda çifte uygulama üniter yapıyı bozuyor"

Feyzioğlu: "Yargıda çifte uygulama üniter yapıyı bozuyor"
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, yargının işleyişinde ciddi rahatsızlıklar olduğunu ifade ederek “Her bölge kendine göre karar veriyor. Bu yargı birliğini, hatta üniter yapıyı bozuyor” dedi.

Yargı konuları Türkiye gündeminden düşmüyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün, yargı reformu çalışmaları konusunda önemli bir yol aldığı konuşuluyor ama henüz sonuçlanan yok. AKP'li önceki bakanlar, Türkiye Barolar Birliği'nden (TBB) uzak dururken, Gül ise barolarla yakın temas içinde…

Sözcü'de yer alan habere göre cumartesi günü yapılacak genel kurula hazırlanan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, yargıdaki çifte uygulama ve bununla ilgili çözüm önerilerini şöyle anlattı:

'AZ CEZA ALAN HAPİSTE'

“Sorun, birlikte yargılanan kişilerden bir kısmı hakkında verilen 5 yıldan fazla ceza Yargıtay'a temyiz edilebiliyor. Cezası 5 yıldan az ise İstinaf Mahkemesi kararı kesin oluyor. Temyizde, Yargıtay hükmü bozarsa yeniden yapılan yargılamada bu kişilerin beraat etme ihtimali doğuyor. Buna karşın, daha önce birlikte yargılandıkları ve cezaları 5 yıl ve daha az tespit edilen kişilerin bu mahkumiyetleri istinaf mahkemesinde onaylanırsa kesinleşiyor ve infaz başlıyor. Yani daha yüksek ceza alan kişiler temyiz denetimine tabi oldukları için sonuçta beraat edebiliyor. Daha az ceza alanlar ise aldıkları ceza miktarı temyiz sınırının altında olduğu için istinafta bu ceza onaylanırsa, Yargıtay'a temyize gitmeksizin hapis cezasının infazı başlıyor. Bu büyük bir çelişkidir.

‘ÇOK HUKUKLU DÜZEN ORTAYA ÇIKTI'

Türkiye'de sadece yüzde 10 dava Yargıtay'a gidebiliyor. Yargıtay'ın önüne ceza kanunundaki pek çok suç tipi artık gitmiyor. Giderse de yerleşik içtihat oluşturacak sayıda hüküm gidemiyor. Bunun sonucunda ceza kanununun aynı maddesinin örneğin İstanbul bölge Adliye Mahkemesi yorumu, Ankara yorumu, Erzurum yorumu, İzmir yorumu çıkıyor. Yani, Bölge Adliye Mahkemesi sayısınca hukuk uygulaması ortaya çıkıyor. Bu bizi, çok hukuklu bir düzene taşıyor. Hukuk güvenliğini ortadan kaldırıyor. Aynı fiili Ankara bölgesinde işlerseniz farklı yorum, Erzurum'da işlerseniz farklı yorum olabiliyor. Bunun çözümü, istinafta kesinleşme sınırını 2 yıla çekmek. Yani, ilk derece mahkemelerinin verdiği 2 yıl ve altı cezalar istinafta onaylarınsa kesinleşmesi. Nitekim Yargıtay başkanımızın da kamuoyuna açıkladığı öneri bu şekildedir. Yargı bir bütün olarak mevcut durumdan rahatsızdır. Bu durum, üniter devlet yapısına da  zarar vermektedir.”

İlgili Haberler