Rai Tayfunu can almaya doymuyor

Rai Tayfunu can almaya doymuyor
Rai Tayfunu'nun vurduğu Filipinler'de ölü sayısı 375'e çıkarken, kayıp 56 kişi de aranıyor.

Rai Tayfunu can almaya doymuyor

AA''nın haberine göre, Filipinler''in orta ve güneydoğu kesimlerini vuran Rai Tayfunu''nun yol açtığı afette ölenlerin sayısı 375''e çıktı. Sky News''in haberine göre, hızı saatte 195 kilometreyi bulan tayfun, birçok bölgede elektrik kesintisi ve ciddi yıkıma sebep oldu.

Ülkenin orta ve güneydoğu kesimlerinde etkili olan tayfunun neden olduğu sel, şiddetli fırtına ve yıkımlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 375''e yükselirken, kayıp 56 kişi de aranıyor.

Filipinler''in merkezinde yer alan ve afetten en fazla etkilenen kenti Bohol''da ölü sayısı 100''e çıkarken 10 kişinin kayıp olduğu belirtiliyor.

Bohol Valisi Arthur Yap, vilayet idari sınırları içerisindeki belediye başkanlarına acil yardım çalışmalarına destek olmaları ve halkın gıda, su gibi acil ihtiyaçlarını karşılamaları talimatı verdi.

Tayfunun yol açtığı şiddetli yağış ve fırtına, birçok köyde ağaçların devrilmesine, su baskınlarına, evlerin ve yolların zarar görmesine neden oldu. Afetten yaklaşık 780 bin kişinin etkilendiği ve 300 bin köylünün tahliye edilerek güvenli bölgelere sığındığı kaydedildi. Filipinler ordusu, acil yardım ve arama kurtarma çalışmalarına destek için bölgeye asker sevk etti.

Bölgede incelemelerde bulunan Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 40 milyon dolarlık yardım yapılacağını duyurdu. Ülkede, her yıl ortalama 20 fırtına ve tayfun gerçekleşiyor. Ülkeyi vuran en ölümcül tayfun olarak bilinen Haiyan nedeniyle 2013''te 6 binden fazla kişi ölmüş ve büyük yıkım yaşanmıştı.

YAĞMA UYARISI 

Rai Tayfunu''nun vurduğu Filipinler''de can kayıplarının yaşandığı Bohol şehrinin Valisi Arthur Yap, yağmalama konusunda hükümeti uyardı. Vali Yap, katıldığı radyo programında yaptığı açıklamada, hükümetten afet bölgesine gıda ve diğer yardımları hızla göndermesini talep etti.

Yap, özellikle gıda ve su gibi temel ihtiyaçlar konusunda dışarıdan gelecek yardımın gecikmesi durumunda, polis ve ordu birliklerinin olabilecek yağmalamaları önlemek için bölgeye konuşlandırılmasını istedi. Vali, acil durum fonu tükendiği için 1,2 milyon kişiye pirinç ve diğer gıda yardımlarının yapılamadığını belirtirken halkın 5 gündür elektrik ve cep telefonu hizmetinden yoksun kaldığını aktardı.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, hafta sonu Bohol''u ziyaret ederek tayfunun neden olduğu yıkıma tanıklık etti. Vali Yap, hükümetin sosyal yardım departmanının bölgedeki 375 bin aile için 35 bin gıda paketi gönderme sözü verdiğini ancak bölgeye az miktardaki gıda paketlerinin dahi henüz ulaşmadığını söyledi.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte''ye şehri ziyaret ettiği için teşekkür eden Vali, "Gıda için para göndermeyecekseniz asker ve polis göndermelisiniz, yoksa burada yağma olacak." dedi. Ulusal polis teşkilatından yapılan açıklamada, afet bölgelerinde yağmalama gibi bir sorun olmadığı ve muhtemel durumlara müdahale edilebileceği belirtildi.

Filipinler''in orta ve güneydoğu kesimlerini vuran Rai Tayfunu''nun yol açtığı afette ölenlerin sayısının 375''e çıktığı ve kayıp 56 kişinin de arandığı kaydedilmişti.
Öte yandan tayfunun vurduğu Bohol şehrinde yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.