Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Armağan KULOĞLU

Armağan KULOĞLU

Fırsatçı!

Fırsatçı!

Dikkatlerin Ukrayna krizine kilitlendiği bir ortamda, kendisini barışçıl ve mağdur göstermesini bilen, dış dünyanın da ona karşı toleranslı davrandığı ve desteklediği Yunanistan, her zaman yaptığı gibi, Ukrayna krizini de istismar ederek fırsata dönüştürme peşine düşmüştür. Rusya ve ABD''yle diyaloğa girerek, Türkiye aleyhinde durumlar yaratmaya çalışmaktadır.

Rusya yardım etmeye hazırmış!

Yunanistan ve Rusya dışişleri bakanları Moskova''daki görüşme sonunda müşterek açıklamalarda bulunmuşlardır.

Dendias, Yunanistan''ın Türkiye''yle yapıcı bir diyalogdan yana, ancak ulusal egemenliğine karşı tüm tehditlere karşı da kendilerini savunmaya hazır olduğunu ifadeyle, Türkiye''yi saldırganlıkla ve diyalogdan uzak olmakla itham ederek yine bir mağduriyet sergilemiştir.

Dendias bununla da yetinmemiş, dikkatlerin Ukrayna''ya çevrildiği bu ortamda birilerinin bu durumdan yararlanabileceğini dile getirerek, dolaylı yoldan Türkiye''yi fırsatçılıkla suçlamış, "Yunanistan olarak Minsk anlaşmalarını tam destekliyoruz" diyerek, Rusya''nın beğenisini de kazanacak açıklamada bulunmuştur.

Lavrov da, Türkiye''yle Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne yardım etmeye hazır olduklarını söyleyerek, Yunanistan''ın eylem ve davranışlarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu görmezden gelmiştir.

Lavrov ayrıca, Kıbrıs konusunun BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde çözülmesi gerektiğini tekrarlamış, Konsey''in, kararların uygulanmasında garantörlük rolünü üstlenmesini işaret etmiştir. Ayrıca bölgesel ve uluslararası konularda Yunanistan ile diyaloglarını takdir ettiklerini, çalışmalarında Yunan dostlarının çıkarlarını dikkate aldıklarını açıklamıştır.

Bu açıklamalardan Yunanistan''ın, Rusya''yı kendi tarafına çekmeye çalıştığı, Rusya''nın ise, Türkiye''nin Ukrayna ve Kırım konusundaki yaklaşımlarından, NATO''nun doğuya genişlemesini desteklemesinden ve diğer sahalardaki bazı görüş ayrılıklarından dolayı Türkiye''yi, kendi çıkarlarına yöneltmek için Yunanistan üzerinden siyasi/diplomatik manevralar yaptığı düşünülmektedir.

Yunanistan ABD''ye şikâyet ediyor

Yunan siyasetçiler, ABD yetkilileriyle Ukrayna krizi çerçevesindeki görüşmelerini bir fırsat olarak değerlendirip Türkiye''yi şikâyet etmişlerdir.

Çipras, agresif bir Yunan destekçisi olan, ABD''nin Atina Büyükelçisi''yle Ukrayna konusunu görüşürken, ABD''nin baskı yaparak Ankara''nın provokatif açıklamalar ve ihlaller yaparak bölgedeki istikrarı bozmasının engellemesini talep etmiştir.

Miçotakis de, Yunanistan Başbakanı da, Münih''teki Güvenlik Konferansında, ABD Başkan Yardımcısına, Türkiye''nin bölgedeki saldırgan tavrıyla istikrarı bozma riski yarattığını ve provokasyolarıyla gerilimi tırmandırdığını ifade ederek Türkiye''yi şikâyet etmiştir.

Gerçekçi ve inandırıcı olmalıyız

Ukrayna krizi geçen hafta belirttiğim şekilde gelişmektedir.

* Ukrayna konusundaki tepkilerimiz, Rusya''yı karşımıza almayacak dozda sürdürülmeli, ancak rahatsız oluyor diye çıkarlarımızdan da ödün verilmemelidir. Siyaseten esneklikler gösterilmeli, manevralar yapılmalı ve diplomaside de daha inandırıcı olunmalıdır.

* Bu nedenle, Kırım ve Ukrayna politikaları, Ukrayna ve Gürcistan''ın NATO üyelikleri dillendirilmemeli, Karadeniz''e kıyısı olan NATO ülkelerinin çoğalmasının, ABD''nin Rusya''yı sıkıştırmasına hizmet edeceği, Montrö''yü zorlayacağı ve Karadeniz''deki istikrarı bozacağı dikkate alınmalıdır.

* NATO, ABD''yle ilişkilerimizi iyileştirme düşüncesiyle abartılarak ön plana çıkarılmamalı, ölçülü olunmalıdır.

* Kıbrıs''ta BMGK kararına göre hareket edilmesinin, adayı federatif bir yapıya götüreceği, Rum hâkimiyetine sokacağı, bir bütün olarak AB üyesi yapacağı, bunu takiben NATO''ya üye olacağı hesaba katılmalıdır. Bunun Türkiye açısından güvenlik sorunu yaratacağı, Doğu Akdeniz''den dışlanmamıza sebep olacağı bilincinde olunmalıdır.

* Birleşik Kıbrıs''ın NATO üyesi olmasının Rusya''nın aleyhine olacağı, KKTC''nin bağımsızlığının tanınmasının ise ona avantaj sağlayacağı izah edilmelidir.

* Türkiye''yle Yunanistan arasında yapılan "İstişari Görüşmeler" ve "Pozitif Gündem Diyalogları"; Yunanistan açısından "taviz koparma", Türkiye açısından ise "müzakereden imtina etmeme" kapsamında mütalaa edilmelidir.

* Yunanistan''ın fırsatçılığına dikkat edilmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları