Fitch'in Türk bankaları ile ilgili şok raporu ortaya çıktı

Fitch'in Türk bankaları ile ilgili şok raporu ortaya çıktı
Amerikan Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankaları ile ilgili flaş yorumunu açıkladı. Raporda, daha önce de kullanılan "Türk bankalarının varlık kalitesi 2021'de muhtemelen zayıflayacak" ifadelerine bir kez daha yer verildi.

Amerikan Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türk bankaları ile ilgili yeni bir rapor daha yayınladı. Geçtiğimiz aylarda da Türk bankaları ile ilgili rapor yayınlayan Fitch, önceki raporlarda Türk bankaları ile ilgili kullandığı ifadelere bir kez daha yer verdi. 

Fitch tarafından hazırlanan raporda, "Türk bankalarının varlık kalitesi 2021'de muhtemelen zayıflayacak" şeklindeki tespit bir kez daha tekrarlandı. 

"YÜKSELEN TL FAİZİNİN ETKİSİ ALTINDA OLACAK" 

Kuruluşun aynı başlığı taşıyan raporunda öne çıkan bazı yorumlar şöyle:

"Türk bankalarının faaliyet ortamının korona virüs sonrası dönemde de zorlu kalması bekleniyor. Türk bankalarının borç servisi kapasitesi hükümet teşvik paketlerinin geri çekilmesi, süresi dolan kredi ertelemeleri ve yükselen TL faizinin etkisi altında olacak. Regülasyon imkanları sorunlu kredilerin tanımlanmasını ertelemese de temel varlık kalitesi bozulması regülasyon imkanlarının azalması ile nihayetinde görünür olacak

Pandeminin bilinmeyen patikası ile TL'de potansiyel yeni değer kayıplarına olan hassasiyet bankaların varlık kalitesi bakımından ek riskler yaratıyor. Bankaların açıklanan varlık kalitesi ölçütleri yılın ilk 9 ayında pozitif trend gösterse de bu temel durumu yansıtmıyor."

SORUNLU KREDİ ORANLARININ YÜZDE 6,5'LERE GELMESİ BEKLENİYOR

Raporda öte yandan bankaların sorunlu kredi oranlarının 2021 yılı sonunda yüzde 6,5 seviyesine gelmesinin beklendiği kaydedildi. Oranın 3. çeyrek sonu itibarıyla yüzde 4,1 olduğu kaydedildi.

Kuruluş, varlık kalitesinin değerlendirmesinde buna ek olarak 3. çeyrek sonu itibarıyla %10,5 olan ikici aşama krediler ile yapılandırılan kredilerin de ele alınacağını kaydetti. 3. çeyrek sonunda 2. aşama kredilerin yarısını oluşturan yapılandırılmış kredilerde bu oranın piyasa koşullarının zorlu kalması halinde daha da yükselebileceği kaydedildi.