Fizikçiler asırlık 'nöron' teorisini çökertti

Fizikçiler asırlık 'nöron' teorisini çökertti
İnsan beynindeki nöronların birbirlerine bağlanarak oluşturduğu sinapslar ve beyin konusunda 100 yıllık bir teori, fizikçiler tarafından boşa çıkarıldı.

İnsan beyninin nasıl çalıştığını açıklamaya çalışan pek çok teori bulunuyor. Yine de beynimizin nasıl çalıştığına dair net bir teorimiz yok. Şimdiye kadar doğru kabul ettiğimiz teoriler de boşa çıkabiliyor. 

Webtekno'da yer alan bir habere göre, yayınlanan bir makale, beynimizin çalışma şekliyle ilgili 100 yıllık bir teoriyi boşa çıkardı. Bu makale, beynimizde nöronların ateşlenmesi için gerekli mekanizmalar konusunda bir açıklama yaparken belli zihinsel hastalıkları da açıklıyor. 

1907 yılında Louis Lapicque, beyin hücre zarına uygulanan voltajın, akım arttıkça nasıl arttığını ortaya koymuştu. Belli bir noktadan sonra, sinir hücreleri gerilim nedeniyle atmalar yapıyor. Yani beyin, Lapicque’e göre yeterince sinyal almazsa belli uyarıları yapmıyordu. Bugün kullanılan çoğu nöral şema da bu varsayım üzerine şekillendirilmişti. 

Lapicque’nin bu konudaki fikirleri elbette ki tartışmanın nihai sonu değil. Bilim daha ziyade tez-antitez-sentez üçlüsüne göre ilerler, haliyle de bu teoriye karşı bir çalışma elbette yapılacaktı. 

Yeni makalenin yazarlarından Ido Kanter, araştırmada kullandıkları yöntemin aslında 1980’li yıllardan bu yana test amacıyla kullanılabileceğini belirtirken, görüşün çok kök salmış olması nedeniyle bu keşfin onlarca yıl geç kaldığını söyledi. 

Yapılan çalışmada, teori iki farklı açıdan ele alındı. Bunlardan ilki, elektrik atma vakasının beynin tam olarak nereden tetiklendiğine göre tepkisini incelemek oldu. Diğeri de çok sayıda uyaranın tek bir nöronun tetiklenmesi üzerindeki etkisi idi.

Çalışmanın sonuçlarına göre bir nöronun uyarılma doğrultusu, ne tür bir sinyal gönderdiği üzerinde doğrudan etkiliydi. Yeni çalışma, nöronların kategorilenmesi ve belli bir doğrultuda güçlü sinyaller üretilmesi için önemli bir yenilik sunmuş oluyor. 

Bu çalışma ile birlikte belli zihinsel hastalıkların nasıl ortaya çıktığı da daha iyi şekilde anlaşılabilir. Yıllar içerisinde biriken bütün bilgiyi bir anda devreden atmak yerine yeni bilgi ışığında tekrar inceleyecek olan araştırmacılar, gelecek çalışmalar için de bolca çalışma alanı yaratmış oldular. 

Araştırma, beyin hücrelerinin kombine olarak nasıl hareket ettiklerini ve nasıl kompleks davranışlar sergilediklerini ortaya çıkarmak konusunda önemli bir adım kabul ediliyor. 

Araştırma, Scientific Reports’da yayımlandı.