Formasyon nedir? Formasyon neden yapılır? Formasyon neden gündemde?

Formasyon nedir? Formasyon neden yapılır? Formasyon neden gündemde?
Binlerce üniversite öğrencisi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın ardından, formasyonun kalkıp, kalkmadığını merak ediyor… Peki, formasyon kalktı mı? Bundan sonra formasyon eğitimi verilmeyecek mi?

Üniversitelerde, ana bilim dallarında okuyan ve üniversite mezuniyetinin ardından, hayatına öğretmen olarak devam etmek isteyen öğrenciler, son senelerinde formasyon eğitimi alarak, öğretmenliğe geçiş yapabiliyordu.

Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süreden bu yana gündemde olan, ‘Formasyonun kaldırılması’ konusu hakkında açıklama yaptı. MEB’den yapılan açıklamada, formasyonun kaldırıldığı duyuruldu.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımız 2023 eğitim vizyon belgesinde, sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılarak yerine lisansüstü düzeyde programların açılması hedefine yer verilmiştir. Bu bağlamda ilgi Kara reki Çizelge'de yer alan Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile açılan açılacak olan ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisansı ya da pedagojik formasyon programı / pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarı ile tamamlayanlar ifadesi, ilgi karar doğrultsunda değiştirilmiş olup yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitimi, ilgi karardaki geçerliliğini yitirmiştir. "