Yüzme Federasyonu'nda skandal iddiası. Karısı federasyona fatura kesiyormuş

Yüzme Federasyonu'nda skandal iddiası. Karısı federasyona fatura kesiyormuş
Daha önce Tokyo Olimpiyatları'nda gündeme gelen Yüzme Federasyonu'nda bir skandal daha ortaya çıktığı iddia edildi.

Türkiye, Tokyo 2020 Olimpiyatları''ında geçmişe göre daha başarılı bir ivme yakalamıştı. Yüzmedeyse biraz hayal kırıklığı yaşandı. Beklenti daha iyi sonuçların elde edilmesiydi. Bunun bir nedeni, planlama hatasıydı ve kafile erken götürüldüğü ve antrenmanlarda aksaklıklar yaşanmıştı. Diğer yandan, yüzme çevrelerinde tartışılan bir ilişki olduğu öne sürüldü. Türkiye Yüzme Federasyonu''nda (TYF) görevli milli bir antrenörün eşi ile girilen ticari ilişki...

EŞİ FEDERASYONA DANIŞMANLIK YAPIYOR

Ajansspor''dan Kenan Başaran''ın haberine göre, Yüzme Milli Takımlar Teknik Direktörü Murat Özdoğan''ın eşi Nilay Aras, federasyona danışmanlık hizmeti veriyor. Aras, Peak Performance İdari ve Sportif Danışmanlık Kişisel Kariyer Planlama Anonim Şirketi olarak milli takım sporcularına danışmanlık yaparak, federasyonla ticari bir ilişkiye girdi. Şirketin kuruluş tarihi 25 Eylül 2018.

Yani şirket, Murat Özdoğan''ın Eylül 2018 ortasında milli takımlar teknik direktörü olmasından kısa bir süre kuruluyor.

SPORCULARIN HARCAMA BÜTÇESİ VAR

Federasyon, belli kriterlere sahip olan bazı milli yüzücülere, bir bütçe ayırıyor. Sporcular bu bütçeyi kullanarak danışmanlık desteği dair bazı hizmetler alıyor. İşte bu hizmeti milli sporculara Peak Performance sağlıyor. Şirket, besin, vitamin ve ilaç kullanımı konularında sporculara destek hizmeti sunuyor. Ancak iddialara göre şirketin bünyesinde bir farmakolog, yani ilaç uzmanı bulunmuyor. Yine iddialara göre bu tavsiyeleri şirket adına Murat Özdoğan yapıyor.


KASIMDA 54 BİN LİRALIK FATURA

Örneğin şirket Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları destek programı kapsamında, Olimpiyat hazırlık ve destek projesi kriterlerini yerine getirip kadroda bulunmaya hak kazanan bir çok sporcuya Türkiye Yüzme Federasyonu ile sözleşmesi olan Peak Performance, danışmanlık yapıyor. Bu hizmetin faturası da dediğimiz gibi, sporcular için federasyon bütçesinden karşılanıyor. Peki bu ürcetler ne kadar? Sadece Kasım 2020 dönemi için 54 bin 516 lira danışmanlık ücreti ödendi. Ocak 2021''de bilgilere göre sporcu başına alınan danışmanlık ücreti 2 bin 478 lira alınıyor.


YÖNLENDİRME İDDİASI

İddialara göre, sporcular söz konusu firmadan danışmanlık almaları konusunda yönlendiriliyor. Peak Performance''ın sahibi ve milli takımlar teknik direktörü Murat Özdağan''ın eşi Nilay Aras''ın Ankara''da Aykon Akademi adıyla bir yüzme okulu da bulunuyor. Oldukça popüler olan okulda Özdoğan da baş antrenör olarak çalışıyor. Milli hocaların bu tür okularda çalışmasında bir sorun yok çünkü diğer hocalar da benzer işler yapıyor.


Yüzmede milli sporcusu olan antrenörler otamatikman milli antrenör unvanı elde ediyor. Murat Özdoğan''ın Tokyo''da sporcusu olmasa da federasyon bünyesinde sözleşmeli olarak Yüzme Milli Takımlar Teknik Direktörü pozisyonunda. Yani milli sporcusu olmasa da milli antrenör olarak çalışabiliyor. Yüzme çevrelerinde eşi Nilay Aras''ın şirketinin federasyona danışmanlık yapıp, fatura keserken Murat Özdoğan''ın Milli Takımlar Teknik Direktörü olmasının etik olmadığı savunuluyor. Hatta ilişkinin hukuki olup olmadığı da soruluyor.


AÇIKLAMA YAPMADI

Konuya ilişkin olarak hem Nilay Aras''a hem de Murat Özdoğan''a ulaşmaya çalıştık. Nilay Aras bir geri dönüş yapmadı. Murat Özdağan ise telefonda off the record olara konuştuk. Özdağan, haberde kullanılmak üzere bir açıklama talep ettik. Özdoğan, açıklama yollayacağını belirtse de sonra bundan vazgeçtiğini tarafımıza iletti. (Ajansspor)

İlgili Haberler