"Giderleri karşılayacak gelirimiz yok"

"Giderleri karşılayacak gelirimiz yok"
SGK’nın 2019-2023 Stratejik Planı’nda, kayıt dışı istihdamın arttığı, prim gelirlerinin düştüğü, giderleri karşılayacak gelirinin olmadığı ifade edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),  2019-2023 Stratejik Planı’nda, kayıt dışı istihdamın arttığı, prim gelirlerinin düştüğü, giderleri karşılayacak gelirinin olmadığı ifade edildi. Muhalefet iktidar arasında sık sık tartışmalara neden olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önümüzdeki 5 yıla ilişkin stratejik planını hazırladı.

Çözüm önerileriyle birlikte karşılaşılan sorunlarında yer aldığı planda, içinde bulunan durumun nedenleri arasında, Türkiye’nin kırılgan ekonomik yapısı, siyasi istikrarsızlık, göçmen politikası ve ithal ilaç gibi maddeler yer aldı.

GÖÇMENLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Söz konusu raporda, kayıt düşü iş gücü kullanılan göçmenlere dikkat çekildi.

“Türkiye’nin göçmen kabul politikası kayıt dışılığı artırıyor” ifadesinin kullanıldığı planda “Bu konuya ilişkin denetimlerin arttırılması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.

Prim tahsilatında tam etkinlik sağlanamamasının, sosyal güvenlik gelirlerinde azalmaya sebep olduğu tespiti yapılan planda bir eleştiri de prim borçlarına uygulanan aflar için getirildi. Planda “Yurttaşların prim affı beklentisinin azaltılması sağlanmalı” vurgusu yapıldı.

DENETLEYECEK ELEMAN YOK

Independent Türkçe'nin haberine göre, kayıt dışı istihdam için yeterli denetim yapamadığını itiraf eden SGK, nedeni ise denetim kapasitesinin eksikliğine bağlıyor. “Denetim kapasitesi tasarruf tedbirleri yüzünden artırılamıyor” denilen raporda, “Denetim elamanı alımındaki sürecin uzaması sonucu denetim elemanlarının iş yoğunluğu, denetim kapasitesini olumsuz yönde etkiliyor” tespiti de yer aldı.

Stratejik planda, kayıt dışı istihdamın, kalkınma ve ekonomik yapıya zarar verdiği belirtilerek, “Bu durum ekonomik ve sosyolojik bir problem oluşturuyor. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi için toplumsal bilinç düzeyi ve farkındalığın artması sağlanması öngörülüyor” ifadeleri kullanıldı.

AB FONLARI KESİLEBİLİR

SGK’nın 2019-2023 Stratejik Planı’nda Avrupa Birliği (AB) ilişkilerindeki belirsizliğin, kadınlara, gençlere, dezavantajlı gruplara ve kayıt dışı istihdama ilişkin projelerde kullanılan AB fonlarının kesilmesine neden olabileceği de aktarıldı.