Gökçeada kurtuldu!

Gökçeada kurtuldu!
Gökçeada'da altın madeni için arama yapmak isteyen Merih Madencilik, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) başvurusunu geri çekti.

Habertürk Gazetesi’nden Mehmet Andaç’ın haberine göre;  Firmanın ÇED iptali, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylandı. Gökçeadalıları sevince boğan karar, “Çevre zaferi” olarak nitelendirildi. Türkiye'nin “Organik Tarım Adası” ilan edilmesi beklenen ve doğal su kaynakları bakımından dünyanın sayılı adaları arasında yer alan Gökçeada, bir süredir altın madeni riski altındaydı. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin öncülüğünde, Gökçeadalılar ile STK'lar eylem planı oluşturmak için sosyal medya üzerinden örgütlenmişti.

Gösterilen tepkiler üzerine, Gökçeada'da altın madenciliği için ÇED başvurusu yapan firmadan geri adım geldi. Gökçeada'da altın madenciliği için sondaj çalışması yapmak isteyen firma, dün ÇED başvurusu iptalinde bulundu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de iptal başvurusunu kabul etti. Kararın ardından Gökçeada Belediye Başkanı Çetin, “Bizim için çok sevindirici bir haber oldu. Bu konunun uzamadan, sorunsuz bir şekilde halledilmiş olmasına çok mutlu olduk” dedi.

‘İPTAL TALEBİ UYGUN'

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Uğur Yüksel de başvuru iptaliyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada özetle şu bilgilere yer verdi: “Çanakkale ili, Gökçeada İlçesi, Yuvacık Köyü mevkiinde Merih Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan altın ve gümüş maden arama projesi ile ilgili olarak, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne e-ÇED sistemi üzerinden başvuru yapılmıştı. Merih Madencilik San. ve Tic. A.Ş.'nce 14.12.2017 tarihinde e-ÇED sistemi üzerinden proje iptal talebinde bulunulmuş olup Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce aynı tarihte iptal talebi uygun bulunmuş ve ÇED süreci iptal edilmiştir.” Gökçeada, Türkiye'nin en büyük adası olmasının yanı sıra tatlı su kaynakları kendisine yetebilen dünya üzerindeki 4 adadan biri olma özelliğini taşıyor. Gökçeada, 2001'de aldığı “Sakin Şehir” (Cittaslow) unvanı ile dünyanın ilk ve tek “sakin” adası oldu.