'Gölge CIA' Stratfor’dan çarpıcı seçim analizi: AKP kazanmak için neler yapabilir?

'Gölge CIA' Stratfor’dan çarpıcı seçim analizi: AKP kazanmak için neler yapabilir?
"Gölge CIA" adıyla bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, AKP ile ilgili tartışma yaratacak yeni bir analize imza attı. Raporda, AKP'nin seçimleri tekrar kazanmak için 'seçim kurumlarının bağımsızlığını baltalamak ve uluslararası krizleri siyasi kazanç amacıyla kullanmak' gibi yollara başvurabileceği vurgulandı.

"Gölge CIA" adıyla bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, AKP ile ilgili tartışma yaratacak yeni bir analize imza attı.

2023’te yapılması planlanan genel seçimleri kazanabilme ihtimali giderek daha da zayıflayan AKP’nin, bugünkünden daha da otoriter önlemlere başvurabileceğinin öne sürüldüğü analizde şu ifadeler yer aldı:

"20 yıldan fazla bir süredir iktidarda olan AKP, 2023 genel seçimlerindeki zaferini garanti edemediği bir noktaya kaymış durumda''. Bunun sonucu olarak AKP ve iktidardaki müttefiki MHP, yüzde 10 olan seçim barajını yüzde 7''ye düşürmek için Türkiye Anayasasını değiştirmeye hazırlanıyor.

AKP, bir taraftan Türkiye''nin düşük yabancı yatırım rakamlarını iyileştirmek ve ticari bağlarını artırmak için Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi eski rakipleriyle ilişkilerini yenilemeye çalışırken, diğer taraftan da yurt içinde iklim, ekonomi ve yargı reformlarını hızlandırıyor.

''MHP SEÇMENİ İYİ PARTİ’YE KAYIYOR''

AKP, seçim barajını düşürerek, taban kaybeden MHP''nin meclise girmesini garanti altına almayı umut ediyor. Zira MHP sayesinde az bir farkla çoğunluğu elde tutan AKP bu sayede meclisten yeni yasalar çıkarabiliyor. ''Ancak MHP seçmenleri de giderek, AKP-MHP hükümetini devirmesi muhtemel CHP ile iş birliği yapan, milliyetçi eğilimlere sahip İYİ Parti''ye kayıyor.''

AKP, 2019 yılının mart ayındaki yerel seçimlerde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını muhalefet partisi CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu''na kaptırdı. Ardından seçimi iptal edip tartışmalı bir ikinci seçim düzenleyerek koltuğu elinde tutmaya çalıştı, ancak AKP''nin adayı tekrar kaybedince İmamoğlu Türkiye''nin en büyük şehrinin belediye başkanı olarak yerini güvence altına aldı.

HANGİ YOLLARA BAŞVURABİLİR?

Aynı AKP, 2023 seçimlerini kazanabilmek için de ''seçim kurumlarının bağımsızlığını baltalamak, medyayı sansürlemek ve uluslararası krizleri siyasi kazanç amacıyla kullanmak'' gibi yollara başvurabilir.

AKP’NİN ÇIKMAZI

''AKP, Türk lirasının değer kaybı, dış borçlar, işsizlik ve azalan uluslararası yatırımların aşağıya sürüklediği Türkiye ekonomisini tek başına tersine çevirecek araçlardan giderek yoksun kalıyor.''

Ayrıca, partinin yaşadığı iç siyasi zorunluluklar, 2023 yılına kadar ekonomik durumu iyileştirmeye yönelik politikalar uygulamasını zorlaştırıyor.

''FAİZİ HARAM OLARAK GÖREN…''

AKP, faizi haram olarak gören (Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın kendisi de dahil) dindar seçmenleri yatıştırmak amacıyla daha düşük faiz oranlarını yürürlüğe koyması için merkez bankasına sürekli baskı yaparak merkez bankasının bağımsızlığını zayıflatıyor.

Bununla birlikte merkez bankasının enflasyonla mücadele ve büyümeyi artırma kabiliyetini de azaltıyor.

İlgili Haberler