Gül yağının kilosunda büyük düşüş

Gül yağının kilosunda büyük düşüş
Adı gülle özdeşleşen Isparta'da üretilen gül yağının önemli bir kısmı, kozmetik ve parfümeri sanayisinde kullanılmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Yılda ortalama 15 bin ton gül çiçeği üretimi yapılan ilde, her 3 bin 500 kilodan elde edilen 1 kilo gül yağı 5-6 bin dolara satılıyor. Fiyatlar ise geçen yıldan bu yana, yarı yarıya düşüş gösterdi.

Türkiye'nin "gül bahçesi" olarak nitelendirilen Isparta'da üretilen gül yağının önemli bir kısmı, kozmetik ve parfümeri sanayisinde kullanılmak üzere birçok ülkeye satılıyor.

Isparta'da bir kozmetik firmasında çalışan kimyager Ahmet Doğaner, gül yağıyla kente çok büyük ekonomik gelir sağlandığını belirtti.

gul-yaginin-kilosu-12-13-bin-eurodan-5-6-bin-dolara-geriledi-1578-dhaphoto3.jpg

"15 BİN KİŞİ GELİR ELDE EDİYOR"

Gülü Isparta'ya ilk diken kişi olan Gülcü İsmail Efendi'yi rahmetle andıklarını aktaran Doğaner, "Kendileri Isparta'ya çok büyük ekonomik katkı sağlamıştır. Bizler de yolundan devam ediyoruz. Gülcülük Ispartamız için çok önemli bir geçim kaynağı. Yaklaşık 15 bin kişi, Isparta ve Göller Bölgesi'nde gül tarımı, gül kozmetiği ve gül üretimiyle gelir kaynağına sahip" dedi.

YILDA 15 BİN TON GÜL ÇİÇEĞİ ÜRETİMİ

Gül yağından başlayarak, kozmetik ürünlerine kadar birçok ürünün üretiminin gerçekleştiğini anlatan Ahmet Doğaner, "Gül, ülkemiz açısından döviz girdisine sahip ürün. Isparta’da gül sezonunda yaklaşık 15 bin ton gül çiçeği üretilmektedir. Bu gül çiçeği, gül konkreti ve gül yağı şeklinde, 3 ana başlık altında ham madde üretimi gerçekleşmektedir. Yaklaşık 3 bin 500 kilo gül çiçeğinden 1 kilo gül yağı, yine yaklaşık 400 kilo gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti üretilir. Temel iki ham madde gül yağı ve gül suyudur. Gül yağı ve gül konkretinin kullanım alanlarına bakarsak kozmetik sektörü başta olmak üzere, ilaç ve gıda sanayiinde kullanılmaktadır. Dünyada birçok ülkeye ihracat yapılmaktadır" diye konuştu.

gul-yaginin-kilosu-12-13-bin-eurodan-5-6-bin-dolara-geriledi-1578-dhaphoto1.jpg

'GEÇEN YILLARDA KİLOSU 12-13 BİN EURO'YDU'

Üretilen gül yağının kilosunun geçen yıllarda 12-13 bin eurodan alıcı bulduğunu belirten Doğaner, "Son iki yılda 5-6 bin dolara kadar geriledi. Bunun başlıca sebepleri dünya üzerindeki ekonomik krizler nedeniyle kozmetik tüketiminin azalması, kozmetik tüketimine paralel olarak gül yağı ve gül konkretinin azalması. Gül yağı sektöründe ekonomik olarak sıkıntı yaşanmaktadır. Bu sıkıntı da doğrudan çiftçimize ve gül çiçeği fiyatına yansımaktadır" dedi