'Hain'e mi yanarsın, 'küstah'a mı gülersin?

'Hain'e mi yanarsın, 'küstah'a mı gülersin?
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Gaziantep'te konteyner kente gitti, yetkillierden bilgi aldı. Aynı gün İsrail Başbakanı Netanyahu, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull'a hitaben, "Ülkemizi Osmanlılardan kurtardığınız için size borçluyuz" dedi.

Osmanlı bakanlarından, Atatürk düşmanı Ali Kemal'in torununun oğlu olan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, dün Türkiye'ye geldi.  İstanbul'dan özel uçakla gelen Johnson ve beraberindeki heyet daha sonra Gaziantep'e gitti. Johnson'u  havalalanıda yetkililer karşıladı. Johnson için havalimanı çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Johnson ve beraberindekiler, buradan Nizip Konteyner Kente gitti.

Konteyner kentte Kaymakam Harun Sarıfakıoğulları ve AFAD İl Müdürü Adil Şiraz tarafından karşılanan Johnson, ardından sağlık merkezine geççerek, burada tedavi edilen hastalar ve yetkililerle görüştü. Johnson burada ilkokulu da ziyaret etti.  Konteyner kentle ilgili bilgi veren Sarıfakıoğlulları da ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelere her türlü imkanın sağlandığını belirtti. Konteyner kentte günlük 225 Suriyeliye sağlık hizmeti verildiğini, daha ileri tetkik ve tedavi gerektiren durumlarda ise hastaları Nizip ve Gaziantep'teki hastanelere sevk ettiklerini vurgulayan Sarıfakıoğulları, Türk vatandaşlarının sahip olduğu tüm imkanlara Suriyeli misafirlerin de sahip olduğunu ifade etti.Sarıfakıoğulları ayrıca Suriyeli öğrencilerin eğitimle ilgili tüm ihtiyaçlarının karşılandığını sözlerine ekledi.

Büyükelçi eşlik etti

Johnson da alanda bekleyen Suriyelilere nereden geldiklerini sordu, Halep'ten 4 yıl önce Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan bir aileyle tercüman aracılığıyla sohbet etti. 4 yıldan bu yana Türkiye'de olduklarını belirten aile fertleri, kendilerine sunulan hizmetler için minnettar olduklarını bildirdi. Ardından sosyal tesise geçen ve buradaki kadınlarla da sohbet eden Johnson'a, kına ve kelebek şeklinde buzdolabı süsü hediye edildi. Yerleşkede yer alan markette de incelemelerde bulunan Johnson, daha sonra 5 kişilik ailesiyle yaşayan Suriyeli Ahmed Nuri'nin evine konuk oldu. Aile fertleriyle bir süre görüşen Boris Johnson, daha sonra yerleşkeden ayrıldı. Johnson'a, ziyaretinde İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore ve İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Gareth Bayley de eşlik etti. 

Netanyahu'dan küstah açıklama

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull'a hitaben, "Ülkemizi (Filistin'i) Osmanlılardan kurtardığınız için size borçluyuz" dedi. New York'ta Turnbull'la bir araya gelen Netanyahu, "Avustralya askerlerinin yaptıklarından dolayı ve ülkemizi (Filistin'i) Osmanlılardan kurtardığınız için size borçluyuz. Bu büyük bir olaydı. Sanırım tarihteki son süvari saldırısı buydu" diye konuştu. Turnbull da kendisini İsrail'e davet eden Netanyahu'ya karşılık olarak "Evet bu doğru. Son süvari saldırısı Birüsseba'da gerçekleşti. Burayı ziyaret edeceğim" karşılığını verdi. Birüsseba, İngiliz ordusundaki Anzak atlı birliklerinin 1917'de düzenlediği saldırının ardından yaşanan muharebe sonrası Osmanlı İmparatorluğu'nun elinden çıkmıştı. 

İlgili Haberler