Hakemin sahadaki yeri

Hakemler genelde sahadaki durdukları yer nedeniyle yanlışlıklar yapıyor. Oyun esnasında topun hemen yanında olmaktan ziyade 15 metre uzağında olmak idealdir. Çok yakın olmak, ele mi, kola mı, ayaklara mı, bakayım derken, pozisyonu süzmek hakemi zorlar. 30-40 metre uzaktan verilen kararlar da çok tartışılır. Sağlıklı düdükler için hakemler 10-15 metre yakında olmayı tercih etmeliler. Futbol oynamış hakemler topu oynanacağı alanı sezip önceden bu alana hareket ederler. Çok koşmak yerine akıllı koşular yaparlar. Böylece enerjilerini de boşa harcamazlar. Topun ceza alanına girişlerinde hakemler koşuyu bırakırsa, ceza alanı ihlallerinin tespitinde daha sağlıklı karar verirler. Bunu çok önemsediğimiz için rahmetli Hilmi Ok''la hakemlere maç oynatıp, nerede durmasını, nereye koşmasını gösterdiğimiz eğitimleri hiç unutmuyorum. Günümüz futbolu çabuklaştıkça hakemlerin kondisyonunun o artan tempoya ayak uydurması gerekiyor. Onun için iyi bir kondisyonun yanı sıra, oyunun şekline göre nerede yer alması gerektiğini bilmelidir. Bunun yanında top, daima hakem ve yardımcı arasında olmalıdır. Yani hakem yardımcılarını direkt olarak görmelidir. Cumartesi günü oynanan iki müsabakada, daha tecrübeli olan Ümit Öztürk, yağmura rağmen pozisyonlara yakın olma gayreti içinde görüldü ve iyi bir müsabaka yönetti. Erkan Özdamar ise genelde iyi götürdüğü müsabakada, veremediği sarı kartlar çok uzakta olduğundan değerlendirilemedi. Yukarıda bahsettiğimiz konular, hakemlerin başarısını artırır.

 

 

Adana Demir-Kasımpaşa

Erkan Özdamar

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu, bazı kartlar değerlendirilemedi.

 

Başakşehir-Altay

Ümit Öztürk

90 dakikada yağmur altında oynanan müsabakada, pozisyonlara yakın olma gayreti içinde iyi bir yönetim gösterdi.

 

Antalya-Alanya

Ali Şansalan

Penaltı beklentilerinde devam ettirmesi doğruydu. Alanyaspor''dan Tayfur''un ikinci sarıdan gördüğü kırmızı kart, doğru kararlarındandı.

 

 

Çaykur Rize-Kayseri

Yaşar Kemal Uğurlu

Çaykur Rize''nin 3 puan kazandığı kritik müsabakada yönetimi iyiydi.

 

Beşiktaş-Giresun

Hüseyin Göçek

Beşiktaşlı Rosier''in koluna gelen top için VAR''dan çağrılıp bakıldı. Penaltı olarak değerlendirildi. IFAB''ın bu el, kol, top buluşmalarında her yıl için değişen kararları var. Yıllardır bu sütunlarda yazıyorum. Hava topuna çıkan oyuncu hazırolda yükselemez. Bilakis yükselirken kollar bir açı teşkil eder. Kol-top buluşmalarında oyun devam eder. Sözümün hep arkasındayım. Bence penaltı değildi. Necip''in rakibine hareketine hakem sarı kart verdi. VAR''dan izlenip kart kırmızıya dönüştü. Kırmızı kart tartışmasızdı.

 

 

Fatih Karagümrük-Trabzonspor

Cüneyt Çakır

Trabzon lehine VAR''la verilen penaltı hakeme kapalıydı, izlenerek penaltı attırıldı. Kalecinin çizgi ihlali nedeniyle yine VAR kararıyla iptal edildi. Doğru kartlar verildi, yönetimi iyiydi.

 

 

Gaziantep-Konya

Fırat Aydınus

İkinci Konya golü VAR''dan bakılarak gol geçerli sayıldı. Gaziantep''ten Djilobodji''nin topsuz alanda rakibine faulü, VAR''ın uyarısıyla doğru olarak penaltı verildi.

 

Sivas-Hatay

Arda Kardeşler

Sivas lehine verilen penaltı kararı tartışılır. Hatay''dan Ribeiro''ya ikinci sarıdan kırmızı kart doğruydu.

 

Malatya-Galatasaray

Atilla Karaoğlan

Emre Kılınç-Sadık pozisyonunda devam kararı verildi. VAR''dan bakılmalıydı. İptal edilen Galatasaray golünde, Diagne''nin Sadık''ı itmesi nedeniyle verilen karar da doğruydu. Malatya Teknik Direktörü Sumudica, kırmızı kart görme alışkanlığını sürdürdü.

 

Göztepe-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

VAR''sız yönetilen iyi bir 90 dakika vardı. Fenerbahçe''den Novak''a ikinci sarıdan kırmızı kartın yanı sıra, diğer kartlar da doğruydu. İyi bir yönetim sergiledi.

Yazarın Diğer Yazıları