Futbolda devrim. Hakemler devre dışı kalıyor!

Futbolda devrim. Hakemler devre dışı kalıyor!
Uygulanmaya başladığından bu yana VAR sisteminin en çok tartışılan unsuru olarak dikkat çeken ofsayt çizgisi teknolojisi artık bambaşka bir boyuta geçti.

FIFA’nın gündemini uzun süredir meşgul eden ofsayt çizgisi ile ilgili tüm uygulayıcı ülkelerden gelen şikayetlerin ardından Dünya Futbol Konfederasyonu, VAR sistemini hayata geçiren Hawk Eye firmasına gol çizgisi teknolojisinde olduğu gibi insan unsuru olmadan ofsayt tespitini sağlayacak bir sistemin çalışmalarının yapılması talimatını verdi.

ÇALIŞMADA SONA GELİNDİ

Ajansspor’dan Hüseyin Özkök’ün haberine göre şirket iki yıl süren çalışmaların ardından sistemin hazır olduğu ve testlerin başlayacağını FIFA aracılığıyla duyurdu.

ŞAHİN GÖZÜ

Yeni sistemin en önemli özelliği ise yayıncı kuruluş kameraları yerine stat çatılarına monte edilecek olan 12 özel kamera aracılığı ve bir yapay zeka programı ile ofsayt tespitini yapması.

2 DEĞİL 3 BOYUTLU

Geliştirilen sisteme göre kameralar bir yandan pası veren oyuncunun topa dokunuş anını tespit ederken diğer yandan yapay zeka bir oyuncunun vücudundaki 29 noktayı saniyede 50 kez tarayarak üç boyutlu bir modelini çıkartıyor.

OFSAYTI BİLDİRECEK

Gerçek zamanlı olarak yapılan değerlendirmenin ardından tespit edilen ofsayt görüntüsü anında VAR’a gönderiliyor. VAR görevindeki hakem de maçı yöneten hakemi uyararak ofsaytı bildiriyor.

KARAR SANİYELER İÇİNDE

Daha önce özellikle milimetrik şekilde tespit edilmek zorunda kalınan ve zaman kaybına neden olan ofsayt pozisyonları artık saniyeler içinde karara bağlanacak.

İLK KEZ DENENDİ

Çok çeşitli gençler turnuvaları ve Almanya’da testleri yapılan sistem ilk ciddi sınavını Arab Cup’da verdi. Ancak oynanan karşılaşmalarda sistemi harekete geçirecek bir pozisyon yaşanmadı.

FIFA, teknolojinin dün başlayan Kulüpler Dünya Kupası maçlarında da test edilmeye devam edileceğini duyurdu. Turnuvanın ilk maçında Al-Jazira ile Tahiti takımı AS Pirae arasında oynanan karşılamada yeni sistem ilk gol iptalini sadece 20 saniyede gerçekleştirdi

TARİHE GEÇTİ

ESPN’den Dale Johnson’ın haberine göre ilk yarının uzatma dakikalarında Al-Jazira takımından Alameri Zayed’in attığı gol yarı otomatik sistemin ofsayt tespiti ile iptal edildi. Böylece sistem resmi bir turnuvada ilk kez görevini yapmış oldu.

KATAR''DA UYGULANABİLİR

Dünya Kupası’na kadar testleri sürdürecek olan FIFA, yeni sistemi resmi olarak tüm dünyada ilk olarak Katar’da uygulamaya başlamayı planlıyor.

ÇOK YÜKSEK MALİYETLİ

Daha sonra kullanım izni verilecek sistem ise ulusal ligler ve konfederasyonlar tarafından 2023-24 sezonundan itibaren kullanılmaya başlanacak. Ancak kullanım zorunlu değil. İsteyen kurum eski sistem ile devam edebilecek. Çünkü yeni teknoloji kurulum için yüklü bir ekstra harcama gerektirecek.

 

İlgili Haberler