Hamilelikte korona virüs bebeğe geçer mi?

Hamilelikte korona virüs bebeğe geçer mi?
Tüp Bebek, Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, hamile insanlar korona virüsün seyri ve hastalığın bebeğe bulaşma durumu ile ilgili Gazeteci-Yazar Gülay Tunçel’e açıklamalarda bulundu. Koç, “Hamilelerimizin özellikle son 3 ay kendilerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

Gülay TUNÇEL - Barış Yahya ÇİNÇİN / YENİÇAĞ

Tüp Bebek, Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, hamilelere korona virüs bulaşma riski ve hastalık bulaştıktan sonra meydana gelen durum ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Gebelerin, diğer insanlara göre 2 kez daha dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Koç, “Öncelikle gebelerle ilgili şunları söylememiz gerekiyor. Gebeler, diğer insanlara göre biraz daha farklı. Çünkü gebelerin bünyesinde iki canın, yani iki bireyin olduğunu biliyoruz. Gebelerimiz tabii ki hamilelik süreçlerinde dikkatli olmalılar ancak gebeliğin son üç aylarında daha da dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü bu dönemde gebeler biraz daha zor nefes alırlar” dedi.Koç’un açıklamaları şu şekilde:“Gebelerimiz, korona virüse karşı biraz daha temkinli olmalılar çünkü akciğerleri normal insanlara göre rahim büyümesi nedeniyle daralıyor. Gebelikte bağışıklık sistemi biraz daha baskılanmıştır, bu da enfeksiyon oluşumunu hızlandırır. Gebelerimiz korona virüs ile enfekte olduğu zaman, şikâyetleri biraz daha fazla olur. Eğer gebenin durumu ciddileşirse erken doğuma almak zorunda kalıyoruz. Hem anne hayatını hem de bebeğin hayatının riske girmemesi için dikkat etmemiz gerekiyor.”

“HENÜZ BEBEKLERLE İLGİLİ NET BİLGİ YOK”

“Son birkaç vakada anneden, bebeğe geçişe rastlıyoruz ancak bebekte çok ciddi bir enfeksiyon durumu olduğunu görmüyoruz. Şu anki çalışmalarda bebekte herhangi bir sıkıntıya rastlanmaması ileride rastlanılacak anlamına gelmez. Anne karnındaki bebeğin sağlık durumun ciddi şekilde takip edilmesi gerekiyor. Daha sonraki çalışmalarda bebeklerin durumu ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olma imkânımız olacak.”

“EN İYİ KORUNMA YÖNTEMİ İZALASYON” 

“Doğum kısmına geldiğimiz zaman ise doğumlar Türkiye’de genel olarak tantanalı geçiyor. Yani doğumlar Türkiye’de uzun bir süreç. Korona virüsten korunmak için ise şunları söyleyebiliriz, doğum gerçekleştikten sonra annemizin ve bebeğin yanına kimsenin gelmesini istemiyoruz. Burada izolasyon durumu çok önemli. Teknoloji çok gelişti, anneyi tebrik etmenin çeşitli yolları var. Biz tebrikleri bu yollar üzerinden gerçekleştirmelerini öneriyoruz. Şu anda çok acil durumda olan hastalarımızın tedavisini gerçekleştiriyoruz onun haricinde herhangi bir ameliyat almıyoruz. Biliyorsunuz ki bu hastalık sadece kişiye bulaşmıyor, bulaştıktan sonra kişinin çevresindeki insanların da enfekte olmasını sağlıyor. Jinekolojik ameliyatlar ve tedaviler için de bunlar geçerli, çok mecbur kalınmadıkça tedaviye başlanması taraftarı değiliz.” 

(Haberi Youtube kanalımız üzerinden de linki tıklayarak izleyebilirsiniz.)

https://www.youtube.com/watch?v=TJAXoYSMXO8