Hatay’da mezarlıklarda Suriyeliler için ayrı bölüm

Hatay’da mezarlıklarda Suriyeliler için ayrı bölüm
Hatay'a yerleşen Suriyelilerin cenazelerini defnetmesi için belediyeye ait mezarlıklarda ayrı bölümler oluşturuldu.

Hatay'a yerleşen Suriyelilerin cenazelerini defnetmesi için belediyeye ait mezarlıklarda ayrı bölümler oluşturuldu. Şimdiye kadar sınır ilçesi Reyhanlı'daki mezarlıkta 2 bin 348, Yayladağı'ndaki mezarlıkta ise 491 Suriyelinin cenazesi bu mezarlıklarda toprağa verildi.

hataydaki-mezarliklarda-suriyeliler-icin-ayri-bolum_6229_dhaphoto8.jpg

Suriye’de 7 yıldır süren iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bir şehir haline gelen Hatay'da yaklaşık 500 bin Suriyelinin yaşamını sürdürdüğü belirtildi. Suriyelilerden 100 bini, Cilvegözü Gümrük Kapısı'nın da bulunduğu Reyhanlı ilçesinde barınıyor. Reyhanlı'da, kent genelinde olduğu gibi Suriyelilerin Türk toplumuna entegrasyonu için birçok çalışma yürütülüyor.

hataydaki-mezarliklarda-suriyeliler-icin-ayri-bolum_6229_dhaphoto7.jpg

MEZARLIKLARDA AYRI BÖLÜM

Kentte yaşamını yitirenlerin cenazelerinin sınır ilçeleri Reyhanlı ve Yayladağı'nda, Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne ait mezarlıklarda oluşturulan ayrı alanlarda toprağa verildiği öğrenildi. Kent genelinde çeşitli nedenlerle hayatını kaybeden Suriyelilerden 2 bin 348'i, belediyeye ait Reyhanlı Asri Mezarlığı'na, 491'i de yine belediyeye ait Yayladağı Asri Mezarlığı'nda ayrı bölümlerde defnedildi.

hataydaki-mezarliklarda-suriyeliler-icin-ayri-bolum_6229_dhaphoto6.jpg

Reyhanlı Asri Mezarlığı'nda, Suriyeliler için ayrılan bölümde yer kalmadığı, bundan sonraki cenazelerin yine belediyeye ait Bayır Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verileceği belirtildi. Kentte yaşamını yitiren birçok Suriyelinin cenazesinin ise yakınları tarafından memleketlerine götürülerek, defnedildiği öğrenildi.

hataydaki-mezarliklarda-suriyeliler-icin-ayri-bolum_6229_dhaphoto4.jpg

UYUM ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Kentte, özellikle sağlık, eğitim ve din hizmetleri konularında Suriyeliler ile bölge halkı arasında uyum çalışmalarının yapıldığı öğrenildi. Bu bağlamda, Suriyeli öğrenciler için geçici eğitim merkezleri kuruldu. 15 bin 300 Suriyeli öğrenciden 5 bin 300'ü, geçici eğitim merkezlerinde, diğerleri de Türk öğrencilerle aynı okullarda bu sene ders başı yaptı. Geçici eğitim merkezlerinde bu yıl 4'üncü, 7'nci, 8'inci, 11'inci ve 12'nci sınıf öğrencileri eğitim görüyor. İlçede geçen yıl 26 olan geçici eğitim merkezi sayısı ise bu sene 16'ya düştü. 2 yıl içinde kademeli geçişle geçici eğitim merkezlerindeki tüm öğrencilerin Türk okullarına geçişinin sağlanacağı belirtildi.

hataydaki-mezarliklarda-suriyeliler-icin-ayri-bolum_6229_dhaphoto5.jpg

Öte yandan, Suriyelilerin ibadetlerini yapabilmek için kurduğu dernekler aracılığıyla açtığı 14 mescit ise kapatıldı. Buralarda ibadet eden Suriyelilerin, camilerde Türklerle birlikte ibadetlerini yapması sağlandı.

İlgili Haberler