Havai fişek faciasında sanıklar hakim karşısına çıktı

Havai fişek faciasında sanıklar hakim karşısına çıktı
Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında 7 kişinin yaşamını yitirdiği, 127 kişinin ise yaralandığı havai fişek fabrikasındaki patlama ile ilgili davada fabrikada 6 yıldır çalıştığını belirten müşteki B.K. "Eksikleri söylüyorduk ama bir şey değişmiyordu. Üretimde herkesin sayısı vardı. Bu nedenle yanımıza çok mal alırdık. Verilen sayıyı tamamlamak için bu mecburdu. Sayıyı yetiştirmek için mal sayısı yanımızda fazlaydı. Denetlemeden bir hafta önceden haber veriliyordu. Ona göre de eksiklikler gid

Sakarya''nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 tarihinde yaşanan patlama ile ilgili dava, Ferizli ilçesindeki Sakarya Ağır Ceza Mahkemeleri Duruşma Salonu''nda görüldü. 7 kişinin yaşamını yitirdiği, 127 kişinin de yaralandığı patlama hakkındaki dosya kapsamında fabrika sahibi Y.C., fabrika sorumlu müdürü A.A., fabrika müdürü ve sorumlu ustabaşı H.A.V., genel ustabaşı E.Ö., ve iş güvenliği uzmanı A.B. tutuklu; fabrika sahibinin babası A.R.E.C. ve sorumlu müdür A.Ç. ise tutuksuz olarak yargılanıyor. Fabrika çalışanları ile olaydan etkilenen vatandaşların da bulunduğu toplam 108 müştekinin dinleneceği davada, şüpheliler hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma'' suçunda 2 yıl 8 aydan, 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor. 

İlk celsesi Sakarya Adliyesi''ndeki fiziki alan yetersizliği sebebiyle ertelenen ikinci duruşması dün başlayan davanın ilk oturumunda sanıklardan 6''sı dinlendikten sonra, sanıklardan A.Ç.''nin savunmasını yaptığı sırada salonda tartışma yaşandı. Mahkeme heyeti, yaşanan tartışma sebebiyle duruşmaya ara verdi. Bugün saat 10.30 itibarıyla duruşmanın ikinci oturumuna başlandı. 

‘ALLAH PATRONLARIMDAN RAZI OLSUN’ DEYİNCE TARTIŞMA ÇIKTI

Meydana gelen patlama sonrası hastane sürecinde patronların kendisiyle yakından ilgilendiğini öne süren E.D. adlı fabrika çalışanı, sanıklardan şikayetçi olmadığını ifade etti. E.D.''nin ifadelerine salondaki diğer müştekiler tepki gösterdi. Müştekiler arasında çıkan tartışşm sonrası mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

‘PATRONLARIN BÜYÜK BASKISI VARDI, ŞİKYETÇİYİM’

Ara sonrası devam edilen duruşmada ifade veren fabrikada 6 yıldır çalışan işçi müşteki A.A., “Bir ateş, bir ses duydum sadece, çok büyük bir patlama oldu. İkinci patlamayı hatırlamıyorum, yerdeydim. Kendime geldiğimde bütün mallar yanıyordu. Barutlar patladı ben öyle tahmin ediyorum. İlk gördüğümde muskalardan ateş geliyordu, ikincisi de çok çabuk patladı, yerdeydim görmedim. Herkes bir koli sayısı vardı. Pandemiden dolayı koli sayısını veremedi arkadaşlarımız, bu nedenle mallar çıkarılsın diye molaları kısa veriyorlardı. Geldiğimiz son zamanlarda işçiler çok uyarılıyordu, baskı vardı. Emir ve talimatları H.A.V.’den ve E.Ö.’den daha çok alıyorduk. A.R.E.C. geliyordu, Y.C. ise ara ara geliyordu. Ben 6 gün hastanede yattım, Y.C. Bey bir kere bile arayıp sormadı, bir kere bile geçmiş olsun demedi. Çok mağduruz, A.A., A.Ç. ve A.B. hariç, bütün sanıklardan şikayetçiyim” ifadelerini kullandı.

‘DENETLEMEDEN ÖNCE HABER VERİLİYORDU, EKİPMANLAR YETERLİ DEĞİLDİ’

Havai fişek fabrikasın 6 yıldır çalıştığını belirten müşteki B.K. ise fabrikada yoğun bir tempoda çalıştıklarını belirterek "Fabrikada çok yorucu bir tempo ile çalışıyorduk. Patlama anında bir basınç geldi. Rüzgarla birlikte sonra her şey üzerimize yıkılmaya başladı. Koşmaya başladık. Gerekli ekipmanlar dağıtılıyordu, ama yeterli değildi. Koruyucu değildi. Hiçbir etkisini görmedim. Eksikleri söylüyorduk ama bir şey değişmiyordu. Üretimde herkesin sayısı vardı. Bu nedenle yanımıza çok mal alırdık. Verilen sayıyı tamamlamak için bu mecburdu. Sayıyı yetiştirmek için mal sayısı yanımızda fazlaydı. Denetlemeden bir hafta önceden haber veriliyordu. Ona göre de eksiklikler gideriliyordu. Talimatları genelde E.Ö. ve H.A.V.’den alıyorduk. Çin Mahallesi’nde çalışmadım. Orada ne üretildiğini detaylı olarak bilmiyorum, ama barut üretildiğini duymuştum. Ne zaman yapıldığını hatırlamıyorum. A.A., A.Ç. ve A.B. hariç diğer sanıklardan şikayetçiyim” diye konuştu.

Duruşma esnasında işçi yakınları ile sanıklar arasında sık sık tartışma yaşandı. Salondan çıkan bazı müştekiler sinir krizi geçirerek fenalaştı.