Hayali seçmen tartışması devam ediyor

Hayali seçmen tartışması devam ediyor
CHP Grup Başkanvekili Özel, Gümüşhane'nin bir köyünde seçmen artışının yüzde 200'leri aştığını söylerken bu artışın seçimi etkileyeceğine dikkat çekti. Öte yandan Öte yandan seçim kurullarının yapılan itirazlara kayıtsız kalması tepkilere neden oluyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere yönelik tespit edilen yüksek orandaki seçmen hareketliliğini, sadece muhtar seçimlerine yönelik olarak değerlendirmenin doğru olmadığını, il genel meclisi ve belediye seçimlerinin de bu hareketlilikle etkileneceğine dikkat çekti. Özel, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven’in 12 Ocak günü, beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtlarının dondurulacağına yönelik açıklamalarına karşın ilçe seçim kurullarının bu yöndeki başvurulara verdikleri olumsuz yanıtların da kendilerine ulaştığını açıkladı.

CHP’li Özel, YSK Başkanı Sadi Güven’in, “Yapılan tahkikat sonucunda beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtları dondurulacak, bu durumda olan seçmenler askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamayacaklardır” ifadesini kullandığını anımsattı. Özel, 31 Mart seçimlerine yönelik askıya çıkarılan seçmen listelerinde yüksek oranda bir seçmen hareketliliğinin tespit edildiğini belirterek, “Bu hareketlilik, il genel meclisi ve belediye seçimlerinde de seçim sonuçlarını etkileyecek oranlardadır. Bu noktada ilçe başkanlıklarımız aracılığıyla yapılan başvurulara olumsuz yanıtlar verilmektedir. YSK Başkanı’nın açıklamalarına karşın, ilçe seçim kurulları bu itirazların incelenmesine yer olmadığı yönünde kararlar vermektedir” ifadesini kullandı.

Özel, bu kararlardan bir örneği de paylaşarak, Gümüşhane’nin Kürtün İlçe Seçim Kurulu’nun, Beytarla, Sapmaz ve Yukarıkaradere köylerindeki olağanüstü seçmen hareketliliğine ilişkin yapılan başvuruya olumsuz yanıt verdiğini kaydetti. Özel, “İlçe Seçim Kurulu, İlçe Jandarma Komutanlığı’na bu üç köydeki itirazın incelenmesi için müzekkere yazdı ancak İlçe Jandarma Komutanlığı, kış şartları nedeniyle yolların kapalı olduğu gerekçesiyle itirazın incelenmesinin mümkün olmadığını belirtti. Karara olumsuz yanıt verdi” dedi.

İLÇE SEÇİM KURULLARI İTİRAZLARA KAYITSIZ

31 Mart yerel seçimleri için 4-17 Ocak tarihlerinde askıya çıkarılan seçmen listelerine göre pek çok yerde olağanüstü seçmen hareketliliği yaşandığı belirlenirken, YSK Başkanlığı bu konuda seçmenlerin gerçek yerleşim yerlerinde kayıtlı olmalarının yasal zorunluluk olduğu uyarısı yapmıştı. Ancak ilçe seçim kurullarının bu kapsamda belirlenen seçmen hareketliliğine karşı itirazlara olumsuz yanıt vermesi dikkat çekiyor.

Özgür Özel, YSK Başkanı Sadi Güven’in 12 Ocak’ta yaptığı duyuruda, “4-17 Ocak 2019 tarihleri arasında muhtarlık bölgesi askı listeleri güncelleştirilmek üzere askıya çıkarılmıştır. Yapılan tahkikat sonucunda beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtları dondurulacak olup bu durumda olan seçmenler askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamayacaklardır” açıklamasını yaptığını anımsattı.

KÖY NÜFUSLARI KATLANMIŞ

CHP’li Özel, söz konusu üç köyün de 24 Haziran seçimlerinde Tayyip Erdoğan’a Türkiye ortalamasının üzerinde destek verdiğini kaydetti. Söz konusu, köylerdeki seçmen hareketliliğine de değinen Özel, “Türkiye genelinde seçmen sayısı 24 Haziran seçimlerine kıyasla yüzde 1,9 civarında artış göstermesine karşın, bu oran Yukarıkaradere köyünde yüzde 223, Beytarla köyünde yüzde 142, Sapmaz köyünde ise yüzde 127 olmuştur. Bu olağanın çok üzerinde bir hareketliliktir. Geçmişte bazı güven sarsıcı kararlar veren Yüksek Seçim Kurulu ile il ve ilçe seçim kurullarının da görevlerini tam olarak yerine getirmesini beklemek durumundayız” diye konuştu.

İlgili Haberler