Hazine alarm veriyor, 30 günlük borç dudak uçuklattı

Hazine alarm veriyor, 30 günlük borç dudak uçuklattı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Nisan'da 20.6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık, 60.9 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı borçlanma stratejisini açıkladı. Milli gazetede yer alan habere göre, Türkiye'de de son açıklanan nakit bütçe verilerine bakıldığında nisanda nakit açığı 46.2 milyar TL olurken, son iki aylık toplam rakam ise 150.6 milyar TL olarak gerçekleşti.

İÇ BORÇ ÇEVİRME ORANI YÜZDE 160

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, nisanda 60.9 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirildi. 20.6 Milyar TL’lik iç borç servisine karşılık yapılan bu ihraçlar ile iç borç çevirme oranı yüzde 295 oldu. Geçtiğimiz yıl Hazine’nin iç borç çevirme oranı yüzde 132 olmuştu.

SON 17 AYIN 15’İNDE İÇ BORÇLANMA YAPILDI

Hazine son dönemde artan borçlanma gereksinimiyle piyasadan net fon çeker duruma geldi. Son 12 ayda yapılan iç borçlanmaların toplamı ise 300 milyar TL’yi aştı. Benzer seyir mayısta da devam ediyor. 12 Mayıs tarihine kadar yapılan borçlanmaların toplamı 27.9 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Hazine’nin açıkladığı mayıs iç borçlanma stratejisine göre, mayısta 1,1 milyar TL kira sertifikası dahil olmak üzere 39,6 milyar TL’si piyasadan olmak üzere toplam 40 milyar TL iç borçlanma öngörülüyordu. Mayıs’ta 19,6 milyar TL’lik itfa yapılacak.