Hisseli tapu ne demek? Riskleri neler? Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?

Hisseli tapu ne demek? Riskleri neler? Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?
Bir taşınmazın birden fazla sahibinin isimlerinin ve sayılarının yer aldığı tapuya hisseli tapu adı verilir. Peki, satışı nasıl yapılır? Hisseli tapu sahibi olmanın riskleri neler? İşte detaylar…

Hisseli tapuyla ilgili akıllarda her zaman soru işaretleri bulunabiliyor. Hisseli tapu ne demek, nasıl risklere sahip ya da hisseli tapu satışı nasıl olur diye merak edenler çok fazla. Hisseli tapu satışı aşamasında bazı risklerin bulunduğunu söylemekte fayda var.

Hisseli tapu satışı yapılmak istendiğinde diğer paydaşların rızasını gözetmek gerekiyor. Ancak burada karşımıza bazı yasal işlemler çıkıyor.

HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL ENGELLENİR?

Hisseli tapu satışı için tüm pay sahiplerinin bu konuda bilgilenmeleri ve karar vermeleri gerekiyor. Ayrıca bir taşınmaz malın diğer ortakları oybirliğiyle taşınmazın kullanımına yönelik tapu siciline şerh koydurabilirler. Bu karar, taşınmazın satılmasının ya da kullanılmasının önüne geçebilir.

tapus.jpg

HİSSELİ TAPU SAHİPLERİ NELER YAPABİLİR?

Bir hisseli tapunun tüm sahiplerinin bazı uygulamalara hakkı bulunur. Mal ya da taşınmazdaki küçük onarımlar, sulama, emlak vergisi ödeme gibi işleri yapabilirler. Masraf çıkması durumunda bu masrafları diğer pay sahiplerinden istemeye hakları vardır.

Ancak hisseli tapu sahiplerinin çoğunun onayının gerektiği bazı önemli yönetim işleri de bulunur. Bunlar malı başka birine kiraya verme, kira sözleşmesini feshetme, ekilen ekini değiştirme gibi mühim işleri yapamazlar. Bunları yapabilmek için hem kişi hem de pay sahibi çoğunluğu gerekiyor.

HİSSELİ TAPU SAHİBİ OLMANIN RİSKLERİ NELER?

Hisseli tapu, riskleri de beraberinde getiren bir tapu çeşididir. Tamamen bir kişiye ait olmadığı için, risklerin oluşması normaldir. Peki, bu riskler neler? İşte hisseli tapu riskleri şu şekilde:

GÜVEN SORUNU YAŞANMASI

Fikir ayrılıkları oluşması muhtemeldir. Ayrıca paydaşların birlikte hareket etmeleri de gerekir. Fikir ayrılıkları üçüncü kişilerde güven sorunu yaratabilir. Pay sahipleri, payları üzerinde ipotek tesis edilip kredi çekerlerken zorluk yaşayabilirler. Zorluklar payın satışında da ortaya çıkar.

BELİRSİZLİKLERİN OLUŞMASI

Kişilerin tapu üzerinde hangi oranda pay sahibi olduğu bellidir. Ancak buna rağmen gayrimenkulün hangi kısımlarının kimler tarafından kullanılacağı karışıklık oluşturabiliyor. Anlaşmazlıklar oluşma ihtimali yüksektir.

tapusenedi.jpg

PAY SAHİPLERİNİN DEĞİŞMESİ

Hisseli tapu sahiplerinin karşılaştığı önemli konulardan biri de pay sahiplerinden birinin vefatı üzerine paydaş sayısının artmasıdır. Taşınmazın yönetimi ve kullanımı ile ilgili problemler ortaya çıkabilir.

ÖNALIM (ŞUFA) HAKKI

Hisseli tapusu bulunan mülkün ya da taşınmazın pay sahiplerinden birinin hisseli tapu satışı için harekete geçmesi ve payını kısmen veya tamamen üçüncü kişilere satmak istemesi durumunda, diğer paydaşlar bu payı öncelikli olarak satın alabilirler. Ancak bu durumda payların satışı zorlaşabilir ve daha düşük meblağlarda satılabilir.

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASININ AÇILMASI

Paydaşlardan biri, gayrimenkul üzerindeki ortaklığın giderilmesini talep etmek için dava açabilir. Bu durumda gayrimenkul mümkünse fiziki olarak bölünür ancak mümkün değilse gayrimenkulün satılarak paydaşlara dağıtılması sağlanır. Zarara neden olabilen bu karar masraf da çıkarabilir.

Sonuç olarak hisseli tapu satışı için sadece alıcı ve satıcının anlaşması yeterli değildir. Tüm hisse sahiplerinin anlaşmış olmaları gerekir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.