Ağır toplar plan gereği aday oluyor

Ağır toplar plan gereği aday oluyor
Ağır toplar plan gereği aday oluyor

BDP, Diyarbakır belediye Başkanı Osman Baydemir’i Şanlıurfa’dan aday gösterdi.

BDP, Diyarbakır belediye Başkanı Osman Baydemir’i Şanlıurfa’dan aday gösterdi. Prensip anlaşması Oslo’da yapılan, alt yapısını iktidarın hazırladığı ve 2010 yılında resmen ilan edilen “demokratik özerklik” i hayata geçirmeye çalışan BDP, en güçlü isimlerini bölgedeki illerde aday göstermeye devam ediyor. “Bölgesel özerklik” planını, yerel seçimlerle birlikte hayata geçiren BDP, Ahmet Türk’ü Mardin, Sırrı Sakık’ı Ağrı, partinin ağır toplarından Gültan Kışanak’ı da Osman Baydemir’in yerine Diyarbakır’dan aday gösterdi. Diyarbakır belediye Başkanı Osman Baydemir’i Şanlıurfa’dan aday gösterildi. Ayrıca, Bingöl’de Dr. İlhan Çakabey, Batman’da Sabri Özdemir, Şırnak’ta Serhat Kadırhan, Adıyaman’da Erdal Yavaş, Siirt’te Tuncer Bakırhan, Elazığ’da Mehmet Özcan ve Tunceli’de Mehmet Ali Bul aday gösterildi. BDP’nin Gaziantep Şehitkamil İlçesi adayı ise Murat Karayılan’ın kardeşi Bozan Karayılan oldu. BDP, yerel seçimlerde alınacak “başarılı” sonuçların ardından Doğu ve Güneydoğu’da “özerklik” ilan etmeye hazırlanıyor.

 


99 başkanlık ellerinde

Üç yıl önce Diyarbakır’da toplanan BDP’li belediye başkanları, belediyelerin merkezi hükümetten bağımsız hale gelmesi için mücadele kararı almış, bu karar, AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na dayandırılmıştı. BDP’nin elinde Diyarbakır, Batman, Hakkari, Tunceli, Iğdır, Siirt, Van ve Şırnak ile birlikte 51 ilçe ve 40 belde olmak üzere toplam 99 belediye başkanlığı bulunuyor. Bu belediyelerin “özerklik” açılımına PKK’lı Cemil Bayık da destek verip, yakın zamanda “demokratik özerklik” ilan edeceklerini açıklamıştı.

 


Talimat İmralı’dan

Bebek katili Öcalan’ın, 2007’de İmralı’dan avukatları aracılığı ile “tartışma açılması” talimatı verdiği “demokratik özerklik” projesi, Türkiye’nin 25 özerk bölgeye ayrılmasını kapsıyor. Proje, “Yerel ve bölgesel özerk yapıların önünün açılması, resmi dil ve bayrağın Türkiye için geçerli olmakla birlikte her bölgenin kendine ait sembol ve renklerine izin verilmesini” kapsıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da, “valilerin seçimle gelebileceği” düşüncesini ortaya atarak projeye destek vermişti. 3723 Sayılı 12 Nisan 1991 tarihli yasa ile TBMM tarafından onaylanan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı anayasal güvenceye bağlanacak ve ayrılıkçı Kürt hareketinin isteği doğrultusunda Güneydoğu ve Doğu bölgesine “özerklik” verilecek.