‘Kubilay’ töreninde hükümete protesto

‘Kubilay’ töreninde hükümete protesto
‘Kubilay’ töreninde hükümete protesto

Menemen’de Kubilay’ın şehit edilişinin 83. yıl dönümü törenlerine yolsuzluk ve rüşvet operasyonu damgasını vurdu

Menemen’de Kubilay’ın şehit edilişinin 83. yıl dönümü törenlerine yolsuzluk ve rüşvet operasyonu damgasını vurdu

 

Menemen’de 83 yıl önce şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, düzenlenen törenle anıldı. Anma programı, Menemen Garı ile Kubilay Şehitliği ve Anıtının bulunduğu Yıldıztepe mevkisi arasında düzenlenen “Demokrasi ve Laiklik Yürüyüş” ile başladı. Soğuk havaya rağmen çok sayıda kişinin ilgi gösterdiği yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de katıldı. Yürüyüşün ardından anıtta düzenlenen törene İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal da katıldı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, yaptığı konuşmada 23 Aralık 1930’da Menemen’de bekçiler Hasan ve Şevki ile Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın, dini kullanan din tacirlerince hunharca katledildiğini ifade etti.

 


Yolsuzluk göndermesi

Karşı devrimi amaçlayanların son dönemde güçlendiğini, milletvekili, gazeteci, üniversite hocaları ve askerlerin bilgisayarlarına darbe oyunları yüklenerek hapse atıldığını belirten Şahin, “Halkı ümmet kılığına sokmaya çalışan din bezirganları, cemaatlerle el ele verip yeşil sermayelerini katladılar. Sonra da sen ben kavgasına tutuştular. Evdeki ayakkabı kutularında milyon dolarları gizliyorlar, kirli çamaşırlar çarşaf çarşaf sergileniyor” dedi. Şahin, konuşmasında Gezi Parkı protestolarında yaşamını yitirenlerin isimlerini de sayarak Gezi Parkı’nda Gençliğe Hitabe’nin gereğinin yapıldığını söyledi. Topçu Binbaşı Emre Karahan da Mustafa Kemal Atatürk’ün saldırı sonrası Ordu’ya gönderdiği başsağlığı mesajında, “saldırıyı milletin, Cumhuriyete karşı suikast olarak kabul ettiğine” işaret ederek, şöyle konuştu: “Zaferle sonuçlanan Milli Mücadele’den yorgun, yoksul ancak gururla çıkan Türk ulusu, Cumhuriyetin temel niteliklerini içine sindiremeyen çeşitli grup ve düşüncelerle de mücadele etmiştir. Şehit Kubilay ve arkadaşları rahat uyusun, onların emanetini koruyan milyonlarca Cumhuriyet gençliği görev başındadır. Koruduğumuz bu mukaddes emanete yönelen tüm saldırılar, ülkenin aydınlık gençlerinin iman ve azim dolu göğsüne çarpacak ve yok olacaktır.”

 


Yuh sesleri yükseldi

Törende, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal, İlçe Garnizon Komutanı Topçu Albay Hurşit Ağırcan ve Belediye Başkanı Tahir Şahin, anıt özel defterini imzaladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu” nda dereceye girenlere ödüllerini vali yardımcısı İbrahim Ballı, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu verdi.  Bu arada,  Törene katılanlar, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ‘Hükümet istifa’ sloganları attı, harfleri tek tek yan yana getirerek, ‘Kızlı erkekli Kubilay olmaya geldik’ pankartı oluşturdu. Türk bayrakları tören alanındaki yerini alırken, vatandaşlar tarafından ayakta alkışlandı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in mesajlarının okunduğu sırada bazı vatandaşlar, ‘yuh’çekip, düdük çaldı, ıslıkladı.

 

Milletimiz hiçbir zaman birliğini
bozmak isteyenlere fırsat vermemiştir

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel Kubilay ve arkadaşlarının şehit edilmesi olayındaki art niyetli mihrakların aradıklarını bulamadıkları için emellerine ulaşamadıklarını belirterek, bu elim ve menfur olayı, yıl dönümü vesilesiyle esefle kınadığını bildirdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kubilay ve arkadaşlarının şehit edilişlerinin 83’üncü yıldönümü dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hitaben bir açıklama yaptı. Orgeneral Necdet Özel mesajında, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin Değerli Mensupları, Bugün, yüce milletimizin kutsal değerlerini suistimal ederek, birlik ve beraberliğine, huzur ve güvenliğine kasteden bir grup tarafından vazifelerini yapmaya çalışan Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Hasan ve Şevki adlı iki bekçimizin şehit edilişlerinin 83’üncü yıl dönümüdür. Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ’Türk Milletinin karakterine ve âdetlerine en uygun idare şekli’olarak ifade ettiği Cumhuriyetimizin 90 yıllık tarihinde yaşanan üzücü hadiseler karşısında, yüce milletimiz her zaman sağduyusunu korumuş ve kendisine yakışır bir vakar ve bilgelikle, birlik ve beraberliğini bozmak isteyenlere fırsat vermemiştir” dedi.