Başkanlık tartışmalarıyla kaybedecek zaman yok!

Başkanlık tartışmalarıyla kaybedecek zaman yok!
Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan’ın bu dönemin yeni projelerin başlatıldığı bir dönem olacağını belirterek, “64. Hükümet reform hükümeti olacak” sözlerine CHP’den eleştiriler geldi

Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, “Reform hükümetinden çok Kaçak Saray hükümeti görüyorum” dedi.  Türkiye’nin şu anda başkanlık sistemi tartışmalarıyla harcayacağı zamanının ve enerjisinin olmadığını kaydeden Öztrak, “Türkiye’nin çok önemli sorunları var. Hukuk devleti, demokrasi problemi, ekonomide 2’inci ve 3’üncü Nesil reformların geliştirilmesi ihtiyacı var. Her gün biraz daha rekabet gücünüzü dışarıdaki ülkeler karşısında kaybediyoruz. Türkiye’nin bu reformları yapıp yeniden ayakları üzerine kalkabilmesi, yeniden dünya pazarlarında yarışabilir haline gelmesi gerekir” diye konuştu. Faik Öztrak, Türkiye’nin yapması gereken reformlar yerine enerjisini başkanlık sistemine ayırmasının yatırımcı açısından da sorun olduğunu ifade etti. Öztrak sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürekli muhalefetle tartışarak illa ki başkanlık sistemi derseniz o zaman bu sizin beklenen atılımları yapmayacağınızı gösterir. O zaman da hem içerideki, hem dışarıdaki yatırımcılar ’tamam buradan bir şey olmaz’deyip kaçmaya başlar. Hele yatırımcının ülkenin ne kadar çekici olduğuna baktığı bir dönemde, bu reformları gerçekleştirmek daha önemli. Türkiye’nin başkanlık sistemi ile kaybedecek vakti yok. ’Bu tartışmaları bitirin artık’mesajları açık. Şu yapıdan çok ciddi tavizler verilmediği sürece, yani bir federal, federatif yapıya yönelik tavizler verilmediği sürece bir başkanlık sisteminin çıkacağı görünmüyor.”

Hukuk devleti olmalı

İş dünyasının hukuk reformuna ilişkin dile getirdiklerinin önem taşıdığına dikkat çeken Öztrak, “İş adamlarının ileriye doğru güvenle bakabilmesi için en önemli unsur ülkenin ciddi bir hukuk devleti olması. İş adamının hem canının, hem malının hukukun güvence altında olması gerekiyor. Herhangi bir haksız muamele olması halinde, herhangi bir etki altında olmayan bağımsız bir yargıda hakkını arayabilmelidir. Yatırım yapmak ister ama hukukun olmadığı ortamda yatırım yapamaz” şeklinde konuştu.  CHP’li Öztrak, gelişmiş demokrasinin olmadığı yerde işsizlik ve sosyal patlamaların olacağını da değindi. Öztrak, sözlerini şöyle tamamladı: “Gelişmiş bir demokrasi, güçlü bir hukuk devleti, insanların iş bulabilmelerinin önünü açan, zenginleşmelerini sağlayan önemli bir faktör.  İnsani gelişmişlik endeksinde dünyanın ilk 20 ülkesi arasında demokrasi ile idare edilen ülkeler var. Son 20 sırasında da ya hibrit rejimi ile ya da diktatörlükle idare edilen ülkeler var. Bu nedenle başkanlık sistemi ile vakit kaybetme lüksü yok.”