PKK, sürece dış ülkeleri de katma peşinde

PKK, sürece dış ülkeleri de katma peşinde
PKK, sürece dış ülkeleri de katma peşinde

Terör örgütüyle yürütülen müzakereler, yabancı ülkelerin müdahil olması yönündeki taleplere kadar dayandı

Terör örgütüyle yürütülen müzakereler, yabancı ülkelerin müdahil olması yönündeki taleplere kadar dayandı

 

BDP, özerklik meselesinin yeniden düzenlemesini talep ederken, PKK’yla sürdürülen görüşmelerde, başka ülkelerden gelecek heyetlerin gözlemci olarak yer almasını istiyor. Bölgede, çeşitli ülkelerden gözlemcilerin katkısıyla, özerk bir yapının önünü açacak talepleri, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, açıkladı. Pervin Buldan, “Süreç AKP’nin tek taraflı kurduğu komisyonlarla yürütülmek istendi. Ancak bunlar işlevsiz kaldı. Bu nedenle Öcalan’ın da önemle üzerinde durduğu ‘üçüncü göz’e, yeni bir komisyona ihtiyaç var. Bu, seçim öncesinde hayata geçerse Mart’tan sonra da sürecin önünü açacak. Ayrıca Öcalan ve KCK ile yapılan müzakereler ve görüşmeler de yasal bir zemine kavuşturulmalı. Aksi bir durum büyük bir kırılma yaratır” dedi. Buldan, şöyle devam etti: “Üçüncü gözle ilgili taleplerimizi hem hükümete dile getirdik hem de bulunduğumuz platformlarda bunu anlatmaya çalışıyoruz. Avrupa’dan ya da farklı ülkelerden gelecek heyetlerin sürece üçüncü bir göz olarak, gözlemci heyet olarak gelmesi Türkiye ve süreç açısından önemli katkı sunar diye düşünüyoruz. Tabii ki üçüncü gözlem dediğimiz heyetin içinde mutlaka yabancı bir insanın olması gerektiğini düşünüyoruz. 8 kişiden oluşacak bir heyette 1’i yabancı olması gerekiyor. Avrupa’nın zaman zaman yaptığımız görüşmelerde gelen heyetlere de söylüyoruz. Avrupa’nın ve yabancı ülkelerin desteğine ihtiyaç var. Onların da çağrı anlamında aynı zamanda teknik katkı olarak bir şey yapabilirlerse süreç için iyi olur düşüncesindeyiz.”

 


Yeni düzenleme talebi

Pervin buldan, “Öcalan’la ve Kandil ile yapılan görüşmelerin yasal zemine oturtulması gerekiyordu. Bu yasal zemin bir kısmı anayasada düzeltilmesi gerekiyordu. Bir kısmı da parlamentoda çıkacak yasa ve kanunlarla düzeltilmesi gerekiyordu. Yeni ve bağımsız bir anayasa ihtiyaç var. Çözüme ilişkin maddelerin mutlaka olması gerekiyor. Ana dil, kimlik, özerklik meselesinin yeniden düzenlemesi gerekiyor. Mecliste çıkarılacak yasalar da buna katkı sunacak yasalar olabilir” ifadelerini kullandı. Buldan, “Kürtler varlıklarını ispat edecektir. Sürece ne kadar katkı yaptıklarını ortaya koyacaktır. Seçimden sonra hükümetin ve devletin şapkasını bir kez daha önüne koyarak düşüneceği kanısındayım. Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun acilen kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin bu anlamda geçmişiyle de yüzleşmesi gerekiyor” diye konuştu.

 


Seçimler referandum

Öcalan’la görüşmek için çeşitli kesimlerden heyet çağrıları olduğunu belirten, Buldan şunları söyledi: “Bir hazırlığın olduğu bilgisi geldi bize ama kesinleşen bir durum yok. Bu gidecek heyetler hususunda. Böylesi bir heyet adaya giderse Öcalan’la görüşürse sürecin ilerlemesi için pozitif bir katkı sunacağını düşünüyorum. Şu anda yapılması gereken acilen üçüncü bir gözlem heyetinin oluşturulması. Seçimden önce bunun oluşturulması seçim sonrası için önemli. Öcalan’la sadece bizim değil başka heyetlerin de gidip görüşmesi gerektiğini düşünüyorum. Gitmek isteyen ve başvuru yapan birçok kesim var. Kamuoyuna yansımıyor belki ama bunları biliyoruz. Seçimlerle birlikte hem Kürtlerin hem Türkiye halklarının elde edeceği başarıyla sürecin gidişatı belli olacak.”  Buldan, yerel seçimlerin aynı zamanda Kürtler için bir referandum olcağını öne sürdü.