Hükümete iklim için acil eylem çağrısı

Hükümete iklim için acil eylem çağrısı
Sivil toplum kuruşları hükümete iklim değişikliği konusunda acil ve iddialı adımlar atma çağrısı yaptı.

Türk hükümetinin Polonya'da devam eden BM İklim Konferansı’nda, tutulmayan sözleri ve yararlanamadığı fonları öne sürerek Paris İklim Anlaşması’nı onaylamayacağı sinyalini vermesi, Türkiye’de çevre ve iklim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarında (STK) endişeye yol açtı.

DW Türkçe'nin haberine göre, 25’i aşkın STK, iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki zayıf taahhütlerini güncellemeyi reddederek yüksek karbonlu kömüre ve diğer fosil yakıtlara dayalı ekonomik büyümede ısrar eden Türk hükümetine acil eylem çağrısında bulundu. Yapılan ortak açıklamada, “Türkiye, bütün dünyanın ve mevcut finansman kaynaklarının hızla terk ettiği fosil yakıtlara esir olmamalı” denildi. Çağrıda, "Türkiye hükümeti ivedilikle Paris Anlaşmasını onaylayıp, iklim hedeflerini güçlendirerek küresel mücadelenin liderleri arasında yer almalı” beklentisine yer verildi.

Türkiye 2016'da imzaladığı Paris Anlaşması'nı henüz meclisten geçirmedi. Ankara, Paris Anlaşması'nın temelini oluşturan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nde "gelişmiş ülkeler" listesinde olduğu için mali kaynaklardan yeterince faydalanamadığını belirtiyor ve bu nedenle söz konusu listeden çıkmak istiyor. Bu durumun yol açtığını savunduğu mağduriyetten dolayı da Paris Anlaşması’nı onaylamaya yanaşmıyor. Türkiye Paris Anlaşması kapsamında, 2030 yılı için öngördüğü sera gazı salınımlarını, en az yüzde 21 oranında azaltmayı taahhüt etmişti. Ancak Ankara’nın bu taahhüdü iklim uzmanları tarafından zayıf bulunuyor.