Hükümete yakın anketçi: "İmamoğlu'nun işi daha kolay"

Hükümete yakın anketçi: "İmamoğlu'nun işi daha kolay"
Katıldığı bir canlı yayında İstanbul seçimlerine ilişkin açıklamada bulunan hükümete yakın anket şirketi Genel Müdürü Adil Gür, "Ekrem İmamoğlu’nun işi daha kolay" dedi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimleri için aldığı tartışmalı seçim tekrarı kararının ardından partiler topyekun 23 Haziran'da yapılacak seçimlere hazırlanırken anket şirketleri de bir bir ellerindeki verileri açıklamaya başladı.

Son olarak hükümet yakın A&G Araştırma Şirketi Genel Müdürü Adil Gür, Habertürk'te katıldığı canlı yayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerine ilişkin elindeki anket sonuçlarını açıkladı.

"YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından sürecin Ekrem İmamoğlu lehine geliştiğini yaptığımız araştırmalarda görüyoruz" diyen Gür, YSK kararı sonrası 3 anket yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk günlerdeki mağduriyet etkisinin çok daha fazla olduğunu gördük. CHP ve  Ekrem İmamoğlu’nun işi daha kolay. Çünkü kullandıkları argüman şu “Neden 4 oydan 1’i geçersiz de 3’ü geçersiz değil.” Karşı aday için bunu anlatmak hakikaten çok zor. YSK ateşten kızgın demiri AK Parti’nin kucağına koydu."

"24 Haziran ile 31 Mart seçimlerinin karşılaştırdığımızda aradaki fark 300 bin. Bu 300 bin kişi 31 Mart’ta sandığa gitmemiş. O 300 bin kişi ise inanılmaz bir şekilde homojen. Yani tüm partilerden sandığa gitmeyen seçmen var."

"SANDIĞA GİTMEYEN SAYISI ARTACAK"

"2- 2,5 milyon seçmen seçmen bayramda İstanbul’dan gidecek. Bu gidenlere “Dönüp seçimde oy kullanacak mısınız? diye sorduk yüzde 79’u “mutlaka dönüp oy kullanacağım” dedi. Yüzde 5’i “belki gelirim” dedi. Yüzde 15 ise  “hayır kesinlikle gelmeyeceğim” diyor. Söylemeye çalıştığım şey şu aslında biz 31 Mart’ta 300 bin kişi sandığa gitmedi dedik ama kuvvetle muhtemel bu 300 bin kişinin üstünde bir rakam yine sandığa gitmeyecek. 31 Mart’tan daha yüksek katılımlı bir seçim beklemiyorum."

"Yaptığımız anketlerde “Ekrem İmamoğlu’na oy verdim” diyenlerin daha yüksek oranla tatilden döneceğini görüyoruz. Diğer bir soruda ise tüm seçmenlere sorduk “Sandığa gidecek misiniz? diye sorduk. “Mutlaka oy vereceğim” diyen seçmenler içinde "Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim" diyenlerin daha yüksek oranda motive olduğunu görüyoruz."

"31 Mart’ta sandığa gitmeyen en büyük kitle yüzde 18 ile HDP seçmeni. Bu oran AKP seçmeninde yüzde 3 ile 4 arasında ama seçmen sayısı olarak neredeyse sayılar eşit."

"23 HAZİRAN SİYASETİ YENİDEN ŞEKİLLENEBİLİR"

"Büyük ekonomik değişimler olmazsa İstanbul’un seçmen tercihlerinde değişim olmayacağını dile getiren Gür, güvenlik endişeleri nedeniyle seçmenlerin oy tercihlerini değiştirmeyeceğini ifade etti. Gür, “YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından sürecin Ekrem İmamoğlu lehine geliştiğini yaptığımız araştırmalarda görüyoruz. İlk günlerdeki mağduriyet etkisinin çok daha fazla olduğunu gördük. Ancak bu etki seçime kadar geçen sürede azalabiliyor tıpkı daha önceki seçimlerde olduğu gibi."

"Ancak CHP ve Ekrem İmamoğlu’nun işi daha kolay. Çünkü kullandıkları argüman şu “Neden 4 oydan 1’i geçersiz de 3’ü geçersiz değil.” Karşı aday için bunu anlatmak hakikaten çok zor. YSK ateşten kızgın demiri AK Parti’nin kucağına koydu. O 250 sayfa içinde o kadar çok şey var ki ben bile “mağdurum” desem kendime göre bir-iki cümle bulurum. Kabine değişecekse 23 Haziran’dan önce değişmeli çünkü 23 Haziran sonrası için çıkacak sonuçla Türkiye’nin önümüzdeki birkaç dönem siyaseti yeniden şekillenebilir" dedi.