Hükümete yakın gazeteden çarpıcı tespit: “Önceki durum aranır hale geldi”

Hükümete yakın gazeteden çarpıcı tespit: “Önceki durum aranır hale geldi”
Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük icraat planının büyük bir çoğunluğunun yerine getirilmediğini belirterek, gerçekleşen tek somut vaadin bekçi alımı olduğunu söyledi.

Hükümete yakın yakın Yeni Şafak gazetesinde yapılan değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim sonrası için duyurulan ilk 100 günlük icraat vaatlerinin ezici çoğunluğunun yerine gelmediği tespiti yapıldı.

Yeni Şafak’tan Ahmet Ünlü bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 3 Ağustos 2018 tarihinde duyurulan ‘100 Günlük İcraat Programı‘nın sonuçlarını analiz etti. Analize göre, 100 günü kapsayan icraat adımlarının birçoğu havada kalırken, gerçekleşen en somut vaadin ‘bekçi alımı’ sözü oldu.

Yeni Şafak yazarının programa dair tespitleri ise şöyle:

BAKANLIKLARIN TEŞKİLATLANMASI

100 Günlük İcraat Programında geçiş sürecinin temel aşamalarının 100 gün içinde tamamlanması ve 2019 – 2023 dönemine ilişkin Stratejik Plan çalışmalarının kasım ayı sonunda tamamlanacak şekilde başlatılmasıydı.

Ancak, gelinen süreçte birçok bakanlık hala teşkilatlanmasını tamamlayamadığı gibi, bazı bakanlıkların da tekrar ayrılması dahi konuşulmaya başlandı.

DAİRE BAŞKANI VE ÜSTÜ ATAMALAR

Anlaşıldığı kadarıyla bütün bakanlıklar 100 gün içerisinde daire başkanı ve üstü atamalarını tamamlayacaktı.

Birçok bakanlıkta hala atama süreci devam ediyor. Hatta önceki durum dahi aranır olmaya başlanmıştır.

Bunun yanısıra, bakanlıklardaki bakandan sonraki kişi sayısının fazlalığı ve hiyerarşik eşitliği sistemde tıkanıklık oluşturmaya başlamıştır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 1000 TL’YE ÇIKARILDI

Programda yer alan en düşük emekli aylığının 1000 TL’ye çıkarılacağı taahhüdü hayata geçirildi. Emekli aylıklarının ek ödeme dahil 1000 TL’nin altında olamayacağı hüküm altına alınarak eylem sonuçlandırılmıştır.

SOSYAL YARDIM İSTİHDAM İLİŞKİSİ GÜÇLENDİRİLECEKTİ

Programa göre, sosyal yardım alan vatandaşların istihdama yönlendirilerek sosyal yardım- istihdam bağlantısının güçlendirilmesine yönelik 100 gün içerisinde somut adım atılacağı taahhüdü önemli bir aşamaydı.

Şu ana kadar somut bir adım atılamamıştır.

Son dönemde işsizlik ödeneğinden istihdam artışına yönelik olarak yapılan harcamalar oldukça artmıştır. İşte bu noktadan hareketle işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarının esnetilmesi oldukça önemlidir.

Bu esnekliğin sadece 12.500 kişiyi kapsayacağı dikkate alındığında esnekliğin sınırlı tutulduğu anlaşılmaktadır.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA İŞ İMKÂNI SAĞLANACAKTI

Programda üniversite mezunu gençlerin iş gücü piyasası ile tanıştırılması için 5 bin gencin ‘İşe İlk Adım Projesinden’yararlandırılması amaçlanıyordu.

İş-Kur tarafından ‘İşe İlk Adım Projesi Uygulama Usul ve Esasları’ yürürlüğe konulmuştur. Katkı sağladığı düşünülen projenin 2019 yılında da uygulanması bekleniyor.

47 BİN 773 GÜVENLİK PERSONELİ ALINACAKTI

Geçen süre zarfında çok sayıda çarşı ve mahalle bekçisi ile güvenlik personeli alımı yapılarak belirlenen hedefe ulaşılmıştır.

STRATEJİK KURUMLARDA İSTİHDAM İÇİN 500 ÖĞRENCİ YETİŞTİRİLECEKTİ

Programda ülkenin stratejik kurumlarında istihdam edilmek üzere yurt dışına 500 öğrenci gönderilmesi hedefi yer alıyordu.

Basına da yansıdığı kadarıyla yurt dışına çok sayıda nitelikli insan gitmiştir

Şu ana kadar son derece nitelikli ve yetişmiş bu insanların yurtdışına niçin çıktıklarına ilişkin bilimsel bir araştırma yapılıp yapılmadığını duymadık.

ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ EHLİYET VE LİYAKATİ GÜÇLENDİRİLECEKTİ

Programda profesyonel eğitim yöneticiliği sistemine geçilmesinin hedeflendiği anlaşılıyor. Aynı zamanda mevcut eğitim yöneticilerinin profesyonel olmadığının kabulünün oldukça iddialı bir eylem olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca, programda öğretmenlerin mesleki ehliyet ve liyakatini güçlendirecek çalışmaların başlatılması hedefleniyordu. Ancak, şu ana kadar somut bir proje duymadık.

MEB’DE ‘BÜYÜK VERİ’ SİSTEMİ KURULACAKTI

Programda ‘Milli Eğitim Bakanlığının mevzuatını, çalışma planlarını ve insan kaynağını yeniden yapılandırmak üzere ‘Büyük Veri‘ sistemi kurulması’ hedefine yer verildiğini görüyoruz.

MEB’in bu hedefle mevcut sistemini ıslah mı edeceği yoksa olmayan bir şey yaparak 100 günde rekora mı imza atacağı anlaşılamıyordu. Nitekim şu ana kadar somut bir adım atılamamıştır.