Hulusi Akar Yunanistan'a neden kızdı?

Hulusi Akar Yunanistan'a neden kızdı?
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Yunanistan, gayri askeri statüde ada olmasına rağmen bunlardan 16’sını anlaşmalara aykırı olarak silahlandırılmıştır" diyerek Yunanistan'ın işgal altındaki adaları silahlandırdığını ifade etti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal‘la birlikte Roketsan‘ı ziyaret etti.

Yaptığı açıklamada Yunanistan’a sert çıkan Bakan Hulusi Akar, “Yunanistan, gayri askeri statüde ada olmasına rağmen bunlardan 16’sını anlaşmalara aykırı olarak silahlandırılmıştır. Yunanistan’dan uluslararası hukuka, imzaladığı anlaşmalara ve iyi komşuluk ilişkilerine göre davranmasını bekliyoruz” dedi. Akar sözlerinin devamında da, “Hiçbir şekilde hakkımızı çiğnetmeyiz. Bu bir tehdit değil ama iyi komşuluktan yanayız dememiz de bir zafiyet değil. Şu anda ne dünyada ne de tarihte karasuları 6 mil, hava sahası 10 mil olan bir ülke var. Böyle bir garabetle karşı karşıyayız. Bunu bir doğruymuş gibi dünya kamuoyuna tanıtmaya çalışıyorlar. Bu konudaki hakkımızı hukukumuzu savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

"DENİZ YETKİ ALANLARI VE HAVA SAHASI TÜRKİYE KALMIŞTIR"

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım da, Bakan Akar’ın Ege Denizi’ndeki ifadeleri ile ilgili açıklama yaptı.

“Bakan Akar’ın sözünü ettiği gayri askeri statüdeki 23 adadan 9’u Kuzey Ege’de bulunan Taşoz, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Ahikerya, İpsara ve Bozbaba adaları olup Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesine göre Yunanistan’a bu adaların sadece kullanma hakkı verilmiş adaların egemenliği ile deniz yetki alanları ve hava sahası Türkiye’de kalmıştır. Lozan Antlaşması’nın 12 ve 13. maddelerine göre anılan adalar gayri askeri statüdedir. Yunanistan, bu adalara asayişi sağlayacak miktarda jandarma ve polis dışında asker yerleştiremez” diyen Ümit Yalım, “Gayri askeri statüdeki diğer adalar ise 12 ada, Rodos ve Meis olmak üzere toplam 14 adadır. 1923 Lozan Antlaşması’nın 15. Maddesine göre İtalya’nın egemenliğinde olan adalar, İkinci Dünya Savaşından sonra 1947 Paris Barış Antlaşması ile Yunanistan’ın egemenliğine verilmiştir. Paris Antlaşması’nın 14. Maddesine göre anılan adalar gayri askeri statüde olup Yunanistan, bu adalara da asayişi sağlayacak miktarda jandarma ve polis dışında asker yerleştiremez” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE İÇİN POTANSİYEL BİR TEHDİTTİR"

Yunanistan’ın Lozan Antlaşmasına ve Paris Antlaşmasına aykırı olarak gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaya 1960’ların ilk yarısında başladığına dikkat çeken Ümit Yalım, Türkiye’nin buna karşı yaptığı hamlelerle ilgili şu hatırlatmaları yaptı:

“Türkiye bu durumu ilk defa 1964’te protesto etmiştir. Daha sonra Nisan 1975’te Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne nota gönderen Türk Hükümeti, Yunanistan’ın adaları silahlandırmasını protesto etmiş ve bu durumun Türkiye’nin güvenliğini tehdit ettiğini bildirmiştir.

1976’da tırmanışa geçen sorun daha sonra Yunanistan’ın adalara büyük çaplı askeri birlikler yerleştirmesi ile devam etmiştir. Mevcut durum itibarıyla, Midilli ve Rodos adalarında birer Yunan Mekanize Tümeni; Limni, Sakız, Sisam ve İstanköy adalarında birer Yunan Mekanize Tugayı olmak üzere toplam 2 Mekanize Tümen ve 4 Mekanize Tugay bulunmaktadır.

 Ayrıca, Yunanistan, Türkiye’ye yönelik jet harekatı için, Limni, Midilli, İstanköy ve Rodos Adası’nda, havaalanları inşa etmiş ve anılan adalardaki havaalanlarına savaş uçakları yerleştirmiştir. Ege Denizi’ne çıkan Türk savaş uçaklarına anılan adalardan kalkan Yunan savaş uçakları tarafından önleme ve it dalaşı yapılmaktadır.

Yunanistan, Taşoz, Semadirek, Bozbaba, İpsara, Ahikerya, Batnoz, Lipso, İleriye, Kelemez, İstanbulya, İncirli, Sömbeki, İleki, Kerpe ve Meis olmak üzere toplam 15 adaya da Tabur- Alay seviyesinde askeri birlik konuşlandırmıştır. Doğu Ege Denizi’ndeki toplam 23 adadan 21’i Yunanistan tarafından silahlandırılmıştır. Herke ve Çoban adalarında askeri birlik tespit edilememiştir.”

Ümit Yalım açıklamasının devamında Yunanistan tarafından silahlandırılmış adalardan bir kısmında yapılan denetleme, tatbikat ve silah atışlarını gösteren fotoğrafları paylaştı.