Hutura Kilisesi'ni defineciler harap etti. Ne var ne yok kazdılar

Hutura Kilisesi'ni defineciler harap etti. Ne var ne yok kazdılar
Gümüşhane'de bulunan ve 14'üncü yüzyılda inşa edilen Ortodoks mezhebine ait Hutura Kilisesi, defineciler tarafından talan edildi. Yüzlerce yıldır doğanın tahribatına da uğrayan kilise harabeye döndü. Hutura Kilisesi ile ilgili araştırmalar yapan Tarihçi-Yazar Adnan Güngör Üçüncüoğlu, , “Kilise şu anda define avcıları tarafından tamamen harap edilmiş durumda." diye konuştu.

DHA'da yer alan habere göre, Karadeniz'de bulunan 3 kutsal kilisesinden biri olarak kabul edilen Hutura Kilisesi, hem yüzlerce yıldır doğanın tahribatına uğradı hem de defineciler tarafından talan edildi. Yöre halkı harabeye dönen kilisenin turizme kazandırılmasını istiyor.

Hutura Kilisesi, 14’üncü yüzyılda Ortodoksların, Katolik mezhebi mensuplarıyla aralarında çıkan çatışmalar sonucunda kaçarak Gümüşhane’nin Alemdar köyüne gelen 3 Ortodoks papazının öncülüğünde inşa edildi.

"DEFİNE AVCILARI TARAFINDAN TAMAMEN HARAP EDİLMİŞ DURUMDA"

Hutura Kilisesi ile ilgili araştırmalar yapan ve Ortodoks mezhebi mensuplarıyla sürekli bilgi alışverişinde bulunduğunu söyleyen Tarihçi-Yazar Adnan Güngör Üçüncüoğlu, “Kilise şu anda define avcıları tarafından tamamen harap edilmiş durumda. Ben bu konuyla alakalı 2017 yılında bir açıklama yaptım ve bu kilisenin turizme kazandırılması gerektiğini söyledim. Kiliseye gitmek için oraya bir yol yapılması için de başvurularımız oldu" diye konuştu.

"6-7 BİN KİTAP DA HARABE OLDU"

Kilisenin arkasında bulunan bir kütüphane ve içerisinde 6-7 bin kitap olduğunu ifade eden Üçüncüoğlu, "Gümüşhane’nin kaderi orada, buraya kolay kolay fabrika açamazsınız ama inanç turizmini geliştirerek bu şehrin kaderini düzeltebilirsiniz. O kilisenin nasıl tahrip edildiği gözler önünde. Burası Süleymaniye Mahallesi’ne bağlı, oradan buraya yol vurulursa İstanbul Beşiktaş’ta bulunan kiliseyi zayerete gelenlerden biz oraya 100 bin 200 bin turist göndeririz sözünü aldık. Fakat hala yolu yaptırmayı başaramadık’’ ifadelerini kullandı.

"BİZ ORANIN RESTORE EDİLİP TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ"

Hutura Kilisesi’nin restore edilip turizme kazandırılması gerektiğini söyleyen Alemdar Köyü Muhtarı Yücel Berker de definecileri ihbar ettiklerini ve takibi jandarmanın yaptığını söyledi. Berker, ‘’Büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla burası çok eski bir kilise. Tabi bizim köyümüzde 3 kilise var fakat Hutura Kilisesi en eskisi. Gece vakitlerinde uzak olduğu için gidemiyoruz, definecilerin takibini jandarmaya yaptırıyoruz. Biz gördüğümüz zaman da hemen haber veririz, ben o tarihi kiliseye kimseyi yaklaştırmam. Biz oranın restore edilip turizme kazandırılmasını istiyoruz’’ dedi.

"DEFİNECİLER VE DOĞAL ETMENLER NEDENİYLE YIKILDI"

Definecilerin Hutura Kilisesi’ni tahrip ettiğini söyleyen Tuncay Berker ise, "Hutura Kilise’miz zamanla defineciler ve doğal etmenler nedeniyle yıkıldı. İnternetten arattığımızda eski resimlerine ulaşabiliyoruz, gerçekten çok güzel bir yapıymış. Eskiden köyümüze burayı ziyaret etmek için geliyorlardı, artık gelmiyorlar. İnanç turizmi yapılabilir. Defineciler tarihi kiliseyi tahrip ediyorlar’’ şekilnde konuştu.