İçtiğimiz su 4,5 milyar yaşında. Bilim insanları açıkladı

İçtiğimiz su 4,5 milyar yaşında. Bilim insanları açıkladı
Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışmaya, dünyadaki suyun nasıl ortaya çıktığını ve hangi süreçlerden geçtiğini ortaya çıkardı. İçtiğimiz suyun Güneş Sistemi'nin oluşumundan beri var olduğu ve 4,5 milyar yaşında olduğu ifade edildi.

Dünyada bulunan suyun kökeni yüzyıllardır araştırılıyordu. Suyun dünyaya nasıl geldiğini açıklayan farklı hipotezler ve teoriler yapılmış ve bunları destekleyen pek çok kanıt sunulmuştu. Son araştırmalara göre suyun Güneş Sistemi''nin oluşumundan beri var olduğu belirtildi.

SU DÖRT AŞAMADA OLUŞTU

GeoScienceWorld Elements''te yapılan bir araştırmaya göre;, su, dört aşamalı bir süreçle Dünya’da ortaya çıktı. Sürecin başlangıcı ise bir buluta dayandırıldı. Bu bulutun (uzaydaki) büyük bir çoğunluğunun hidrojenden oluştuğu ifade edildi. Bu bulutun ayrıca helyum, oksijen ve karbon bileşenlerine de ev sahipliği yaptığı aktarıldı.

Sonralarında ise toz taneleri ile oksijenin donarak yüzeylere yapıştığı belirtildi. Ancak su, hidrojen ve oksijen birleşene kadar su değildir. Sürecin bir sonraki adımında hidrojen molekülleri, oksijenle reaksiyona girerek su buzu oluşturduğu belirtildi. Su buzunun giderek artması sonucunda ise bu sefer devreye yerçekimi giriyor ve madde merkeze doğru toplanmaya başlıyor. Artan yerçekimi aynı zamanda bir ısıya da dönüşüyor ve böylece buluttaki gaz ve toz 100 Kelvin (-173 derece) sıcaklığa ulaşıyor.

Dünya açısından çok soğuk olsa da bu, kimyasal olarak süblimleşmeyi tetiklemek için yeterli olduğu ifade edildi. Süblimleşme sayesinde ikinci aşama olan protostar (önyıldız) adımına geçilerek bol miktarda su buharı açığa çıktı.

Üçüncü aşamada, sonunda güneş sisteminin gezegenleri haline gelecek olan her şeyi içinde taşıyan bir protogezegen diski (ön gezegen diski) oluşmaya başladı. Bu adımda birinci adımda oluşan ve ikinci adımda gaza dönüşen su buzu, ata-gezegen diskinin en soğuk noktalarında tekrar buza dönüştü.

Dördüncü aşama ise artık Güneş Sisteminin daha eksiksiz bir sisteme benzemeye başladığı dönemlere tekabül etti. Gezegenler, asteroitler ve kuyruklu yıldızlar şekillenmeye ve belirlenen yörüngelerine bu dilimde yerleşti. 

İÇTİĞİMİZ SU TAM 4,5 MİLYAR YAŞINDA

Suyun, 4,5 milyar yaşında, sistemimiz kadar eski olduğu sonucuna varıldı. Yeni çalışmanın yazarları, bugün Dünya''nın mevcut suyunun yüzde 1 ila 50''sinin Güneş Sisteminin ilk aşamasından geldiği sonucuna vardı. Bu, geniş bir aralık gibi görünebilir, ancak yine de suyun erken oluşumuna ilişkin önemli bir fikir veriyor.

Yapılan çalışma bu süreçleri ve bilgileri bizimkine benzer olan ve oluşumlarının erken aşamasında bulunan yıldız ve etrafındaki gezegen sistemlerini inceleyerek elde etti:

Dünya''da ve erken oluşum aşamasındaki gezegen sistemlerinde ölçülen ağır su miktarı, karasal suyun önemli bir kısmının Güneş Sistemi oluşumunun ilk aşamalarından miras kaldığını ve 4,5 milyar yaşında olduğunu gösteriyor.

İlgili Haberler