İdlib ateşkesini türk ve dünya basını nasıl gördü?

İdlib ateşkesini türk ve dünya basını nasıl gördü?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Moskova'da gerçekleşen kritik zirve Türk ve dünya basınında geniş yankı buldu. Türkiye ile Rusya'nın İdlib'de vardığı anlaşma ve yürürlüğe giren ateşkesin detayları manşetlere taşındı.

Dünyanın gözü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki Moskova'da gerçekleşen kritik zirvedeydi. Liderlerin Kremlin Sarayı'ndaki yaklaşık 6 saat süren görüşmelerin ardından ateşkes kararı çıktı. Türkiye ile Rusya'nın anlaşmaya vardığı ateşkes, İdlib'te gece yarısından itibaren yürürlüğe girdi. Görüşmeden ise üç maddelik mutabakat çıktı. 

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan ateşkes anlaşması türk ve dünya basınında manşetlere taşındı.

ATEŞKES DÜNYA BASININDA

İngiliz yayın kuruluşu BBC haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin'in altı saatlik görüşmeden sonra anlaşmaya vardığını duyurdu. Ateşkese dair detaylar paylaşıldı.

Bir başka İngiliz yayın kuruluşu Guardian, anlaşmayı, "Erdoğan ve Putin, son görüşmede Suriye'de ateşkesi güvence altına aldı" başlığıyla gördü.

Gazete ateşkesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki felaketten kaçınmak için son şans olarak değerlendirdi.

Ateşkesi manşetine taşıyan Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle haberi "Erdoğan ve Putin İdlib'de ateşkeste uzlaştı" başlığıyla verdi.

ABD BASININDA DA GENİŞ YER BULDU

İdlib ateşkesi ABD basınında da geniş yer buldu. Washington Post gazetesi, Türkiye ile Rusya'nın İdlib'de ateşkes konusunda anlaşmaya vardığını okurlarına duyurdu.

New York Times gazetesi, ateşkesi okurlarına duyurdu. Rusya'nın asıl hedefinin NATO'yu bölme projesini korumak olduğu ileri sürüldü.

Ateşkesin yankı bulduğu bir diğer yayın kuruluşu El Cezire'ydi. El Cezire, farklı tarafları destekleyen liderlerin askeri ateşkese aracılık ettiğine yer verdi.

Rus basını da ateşkese geniş yer verdi. Russia Today, gerginliğin tırmandığı bölgede ateşkesi öne çıkardı.

Sputnik ise Türk ve Rus askerlerinin birlikte yapacağı ortak devriyelere öncelik verdi. Ateşkesin detaylarına geniş yer ayırdı.

Uluslararası ajanslarda da ateşkesin detayları paylaşıldı.

Associated Press, Reuters, Agence France-Press iki liderin bir araya gelişleriyle başlayan süreci yakından takip etti. Anlaşmaya dair tüm ayrıntıları anında servis etti.

TÜRK BASINI BÖYLE YER VERDİ

Aydınlık Gazetesi, "ABD'nin İdlib tuzağını bozdular" başlığı altında detaylara yer verdi.

aydinlik-002.jpg

Sözcü gazetesi ise Erdoğan ve Putin anlaşmasına geniş yer vererek "İdlib zirvesinden ateşkes çıktı" başlığı ile servis etti.

sozc-001.jpg

Diğer bir yayın kuruluşu olan Yeni Birlik gazetesi, ateşkes için "Türkiye istediğini aldı" başlığını attı.

30183.jpg

Milli Gazete, "İdlib düğümü Moskova'da çözüldü" manşeti atarak geniş yer verdi.

23842.jpg

Yeni Akit Gazetesi, kritik zirvede Erdoğan ve Putin'in ortak metinde uzlaştığını belirterek, "İdlib'de ateşkes için anlaştılar" başlığıyla paylaşıldı.

akit-005.jpg

Yeni Şafak Gazetesi, "En kritik İdlib zirvesi" başlığı ile ayrıntılara yer vererek okurlarına sundu.

indir-009.jpg