İkinci dalga ihtimali öncesi büyük keşif: Virüsten ölüm riskini yüzde 47 düşürüyor

İkinci dalga ihtimali öncesi büyük keşif: Virüsten ölüm riskini yüzde 47 düşürüyor
Amerika’da korona virüs salgını ile ilgili dikkat çeken bir araştırma yayınlandı. Araştırmaya göre kan inceltici ile tedavi edilen hastalarda, korona virüsten ölüm oranının yüzde 47 olduğu bildirildi.

Amerika’da korona virüs salgınına ilişkin yeni bir araştırma gerçekleştirildi. Söz konusu araştırmaya göre Covid-19 hastalarında ince kılcal damarlarda tromboz meydana gelme ihtimali diğer ağır hastalardakinden daha yüksek.

Bunun nedeninin ise Sars-CoV-2 virüsünün sadece akciğerlerdeki hücrelere değil, damarların içindeki endotel hücrelere de yerleşmesi ve ele geçirmesi. Özellikle aşırı kilolu Covid-19 hastalarında yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı sorunları da varsa tromboz riski artıyor.

Kanın pıhtılaşmasındaki artış ile beyin kanaması oranı, böbrek fonsiyonlarının azalmasi ve ten renginde görülen değişiklikler arasında da bir bağ olduğu belirtiliyor.

KORONA VİRÜSTEN ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR

Araştırma, kan inceltici ile tedavi gören hastaların yüzde 29'unun hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Kan inceltici almayan gruptaki ölüm oranı ise yüzde 26'da kaldı.

Ancak hastaların kronik ön rahatsızlıkları ve diğer sağlık faktörleri dikkate alındığında araştırmada yer alanlardan, kan inceltici ile tedavi edilenlerin ölüm oranının yüzde 47 daha az olduğu saptandı. Tedbir amacıyla düşük doz kan inceltici alanlarda ise ölüm oranının yüzde 50 oranında azaldığı görüldü.

Kan inceltici ile tedavi edilirken yapay solunum cihazına bağlanmak zorunda kalan hastaların ölüm oranı yüzde 31, tedbir amaçlı kan inceltici alıp da ilerleyen dönemde entübe olan hastalardaki ölüm oranı da yüzde 28 civarında düştü.