Bilgisayarın ilk kez ne zaman kullanıldığı ortaya çıktı. Tarihi görünce inanamayacaksınız

Bilgisayarın ilk kez ne zaman kullanıldığı ortaya çıktı. Tarihi görünce inanamayacaksınız
Antikythera adlı ilk bilgisayar olarak kabul edilen sistemin keşfedilmesi üzerine bilim insanları üzerinde araştırma yapmaya devam ediyordu. Araştırmalar tam olarak bitmemiş olsa da mekanizmanın ne amaçla ve ilk hangi yıl çalıştırıldığı ortaya çıktı. Bu tarih inanılır gibi değil.

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; ilkler hâlâ bilim insanları tarafından kullanılmaya, araştırılmaya devam ediyor. Bu keşiflerin arasına ilk bilgisayar da girmişti. Bilim insanları üzerinde araştırma yaptığında enteresan bilgilerle karşılaştı.

ANTİKYTHERA İLK KEZ MÖ 178 YILINDA ÇALIŞTIRILMIŞ

Her ne kadar teknolojik aletler günümüzdeki hallerine ulaşmak için uzun bir maceradan geçmiş olsa da bazılarının ilk ortaya çıktığı yıllarda çok daha farklı alanlarda kullanıldığını biliyoruz. Tıpkı geçtiğimiz yıl dalgıçlar tarafından Yunanistan’ın Antikythera adası yakınlarında bulunan bilgisayarda olduğu gibi. Araştırmacılar, ilk bulunduğu günden bu yana başlangıçta bilgisayar olduğunu bile bilmedikleri Antikythera''nın parçaları üzerinde incelemeler gerçekleştiriyordu. Bu incelemeler bugün nihayet sonuç verdi. Bilgisayarın su altından çıkartılan parçaları birleştirildi ve çalışma mekanizması incelendi ve sonuçları arXiv dergisinde yayımlandı.

Bilgisayarın çalışma mekanizmasına bakıldığında, tutulmaları tahmin etmek için kullanılmış olabileceği tespit edildi ve geriye ilk çalıştırılma tarihini tespit etmek kaldı. Araştırmacılar, incelemelerinin başında bilgisayarın ilk kez MÖ 204 yılında çalıştırılmış olabileceğini düşünüyordu. Ancak bilgisayarın Kelvin ölçeğinin mutlak sıfır sıcaklığı göz önüne alındığında bu tarihin MÖ 22 Aralık 178 yılı olabileceği öne sürüldü. Tabii ki bu tarihi bu kadar net bir şekilde verebilmeleri için çok sayıda kanıtları olması gerekiyordu ve vardı da. MÖ 22 Aralık 178 tarihi oldukça ilginç bir gündü çünkü o gün Antikythera''nın mekanizmasını çalıştırabilecek pek çok şey yaşanmıştı.

GÜNEŞ TUTULMASI, AY EVRELERİNİN BAŞLANGICI VE PEK ÇOK OLAY AYNI GÜN YAŞANMIŞ

İlk çalıştırılma tarihinin belirlenmesi için araştırmacılar o yıllarda gerçekleşmiş olabilecek olayları göz önünde bulundurdu. MÖ 22 Aralık 178 tarihinin üzerinde durulmasının sebeplerinin en başında da 12 dakika süren Güneş tutulması geliyordu. Bununla birlikte Ay’ın evrelerinin başlangıç tarihi ve Mısır tanrıçası İsis adına düzenlenen, Mısır ve Yunan halkı tarafından kutlanılan festival de yine aynı tarihe denk geliyordu. Aynı zamanda kış gündönümünün de 23 Aralık tarihine denk gelmesi de Antikythera''nın çalıştırılmış olduğu ilk günün MÖ 22 Aralık 178 tarihi olabileceği ihtimalini daha da güçlendirdi.

Tüm bunlarla birlikte mekanizmanın kullanım şekli incelendiğinde; daha doğru veriler elde edilmesi için ilk çalıştırılma tarihinin her kullanımda tekrar girilmesi gerektiği ortaya çıkartıldı. Bu sebeple de araştırmacılar, mekanizma nesilden nesile aktarılmış bile olsa ilk çalıştırılma tarihinin büyük bir öneme sahip olduğunu ve yüksek ihtimalle bu tarihin defalarca kez cihaz üzerinde kullanıldığını belirtiyor. Yine de bu mekanizmanın daha ortaya çıkartılmamış çok fazla kullanım alanının olabileceği ve araştırmaların devam edeceği bildiriliyor.

İlgili Haberler