İmar Barışı başvurusu son günü ne zaman? İmar Barışı nasıl başvuru yapılır

İmar Barışı başvurusu son günü ne zaman? İmar Barışı nasıl başvuru yapılır
İmar Barışı başvuru süresinin uzatıldığı açıklandı. Binlerce vatandaş İmar Barışı başvurusu son gün tarihini merak ediyor. İmar Barışı başvurusu nasıl yapılır, gerekli evraklar nelerdir? Tüm detaylar haberimizde......

İmar Barışı başvurusu son gün ne zaman ve süre ne zamana kadar uzaltıldı sorusu en sık aratılan kelimelerin başında yer aldı. Bunun sebebi ise Bakan Kurum, İmar barışının süresinin uzatılmasıyla ilgili, "31 Ekim'de başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendireceğiz. Böyle bir talep var, bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor." dedi.  İmar barışına başvurular için son gün 31 Ekim olarak açıklanmıştı. İmar barışından şimdiye kadar elde edilen gelir ise 6 milyar olarak açıklanmıştı. İmar Barışı başvurusu son gün tarihi gelen bakanlık kaynaklarından gelen son dakika bilgiye göre, 31 Aralık 2018'e kadar uzatıldı. Önümüzdeki hafta bu karar Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Peki e-Devlet kapısı üzerinden İmar Barışı başvurusu nasıl yapılır? Sorusunun cevabı haberimizin detayında yer almaktadır. 

İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? İMAR BARIŞI HESAPLAMA
İmar sorunu olan yapılar için getirilen imar barışı başvuruları 31 Ekim'e kadar devam edecek. (Başvuru süresi uzatıldı. Son gün açıklanır açıklanmaz haber sitemizden öğrenebilirsiniz) Yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yatırılabilecek. e-Devlet sistemi üzerinden başvuru formları iletilerek, doğrudan ve online başvuru da yapılabiliyor. 

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, kurumlar kısmından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı seçin ve "İmar barışı kayıt başvurusu ve sorgulama" başlığına tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandan yeni başvuru butonuna basın. Açılan sayfadaki bilgilendirme yazısını oynayladıktan sonra devam et butonuyla diğer sayfaya geçin.

Yeni sayfada kişisel bilgilerinizi girin. Yapıya ait bilgiler bölümünde ise önce yapının kapsamını ve yapının tamamının kullanım amacını belirleyin. Devam et butonuna bastıktan sonra açılan sayfada yapıya ait adres bilgilerini ada ve parsel bilgisi toplam yapı alanı yapıdaki konut ve iş yeri sayısı arsa ya da arazinin belediyelerden edinilebilecek emlak vergi birim değeri yapının bulunduğu arsanın metre kare üzerinden yüz ölçümünü girecek yapının hangi sınıfa dahil olduğunu sunulacak seçeneklerden işaretleyin.

Yapının imar mevzuatına aykrı olan kısmını tarif edip, bu aykırılığın fotoğrafını da sisteme girerek başvurunuzu tamamlayın.

baris-001.jpg

İMAR BARIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

E-Devlet şifresi
Geçerli bir cep telefonu numarası
Geçerli bir e-posta adresi
Beya edilecek yapının adresi
Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları
Yapıdaki konut ve işyeri sayısı
Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri TL/M2 ilgili belediyesinden alınabilecektir.
Yapının bulun duğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yopksa beyan edilecek alan m2
Yapı sınıfı sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek
İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı. jpg.jpeg veya .png olmalıdır)

İMAR BARIŞI NEDİR VE HANGİ YAPILARI KAPSAR

-Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.

-Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?

Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz.

- Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

İmar barışı kat irtifak tapusu olup kat mülkiyeti tapusu olmayan mağdurları da kapsayacak mı?

Evet, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabilecektir.

Çeşitli sebeplerden dolayı iskân alamamış yeni yapılar da bu süreçten faydalanabilecek mi?

Evet, 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olması kaydıyla bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.

İmar mevzuatı dışına çıkan yani fazla kat ve daire yapan Yapı Konut Kooperatifleri bu yeni yasadan faydalanacak mı?

Evet, bu yapılar da imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.

Örneğin imarı 4 kat olan bir yerde ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak 5.kat yapılmış ve 5.kat için Yapı Kayıt Belgesi alındığında, yapının yıkılıp yeniden yapılması durumunda yeniden 5 katlı yapı yapılabilecek mi?

Yapı yıkılıp yeniden yapıldığında, mevcut imar mevzuatı hükümleri uygulanacaktır. Yani 4 kat geçerli olacaktır.

İlgili Haberler