İnceleme başlatılmıştı. Araç sahipleri için önemli uyarı

İnceleme başlatılmıştı. Araç sahipleri için önemli uyarı
Geçen hafta akaryakıt fiyatlarındaki gizli zam yaptığı tespit edilen akaryakıt dağıtım şirketleri hakkında inceleme başlatan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıt alırken dikkat edilmesi gereken hususları, hazırladığı infografikle kamuoyuna duyurdu. 

Geçen hafta bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin fiyatlarda gizli zam yaptığını tespit ederek söz konusu şirketler hakkında inceleme başlatan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt alırken dikkat edilmesi gereken hususları, hazırladığı infografikle kamuoyuna duyurdu.

EPDK, akaryakıt kalitesinin her lisanslı bayide aynı olduğunu ifade ederek, "Akaryakıt kalitesi her lisanslı bayide aynıdır, markayı değil ucuz olanı tercih edin" mesajı paylaştı.

NE OLMUŞTU?

EPDK, geçtiğimiz hafta akaryakıt ücretlerine gizli zam yapan dağıtım şirketlerine yönelik inceleme başlatmıştı.

EPDK''dan yapılan açıklamada, akaryakıt sektöründe 14 Mayıs 2018 tarihli ve 2018/11818 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla eşel mobil sisteme geçildiği belirtildi. Sistem doğrultusunda, 17 Mayıs 2018 tarihine ait rafineri çıkış fiyatları esas alınırken rafineri çıkış fiyatlarındaki değişime göre özel tüketim vergisinde (ÖTV) düşüş ve ya artış söz konusu oluyor.

Rafineri fiyatlarında gerçekleşen artışlar benzinde 15 Aralık 2020, motorinde ise 27 Kasım 2020 tarihinden itibaren ÖTV''den karşılanıyor. Böylelikle, pompa satış fiyatlarında ilgili tarihlerden bu yana herhangi bir artış olmaması gerekiyor.

EPDK, eşel mobil sisteminin devrede olduğu bu dönemde bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin benzin ve motorin pompa satış fiyatlarında dövizdeki düşüşe rağmen makul olmayan artışlar olduğunu belirledi.

Bütün büyük hacimli akaryakıt dağıtım şirketlerinden gerekli bilgi ve belgeler istenirken, EPDK ilk aşamada gizli zam yaptığı belirlenen şirketler hakkında inceleme başlattı.

İlgili Haberler