Hastalığa tedavi için insan beynine çip taktılar: Elon Musk istemiş ancak izin alamamıştı

Hastalığa tedavi için insan beynine çip taktılar: Elon Musk istemiş ancak izin alamamıştı
Elon Musk insanlar üzerinde deneyler yapabilmek için yıllardır izin alma girişimlerinde bulunurken ABD'li küçük bir şirket ALS hastalığına çözüm bulabilmek adına insan beynine çip yerleştirme iznini aldı. 4 hastaya çip yerleştiren şirket hareket edemeyen ve konuşamayan hastaların WhatsApp’tan mesaj gönderebildiği ve internet üzerinden alışveriş yapabildiğini açıkladı.

Elon Musk insanlı deneyler yapmak için yıllardır insan beynine çip takmak için izin almaya çalışıyor. Musk’ın şirketinin maymunlar üzerinde yaptığı testler başarılı olsa da, henüz insan üzerinde çalışmasına izin verilmedi. Musk’a ait şirktten çok daha küçük ABD’li bir şirket FDA’dan onay aldıklarını açıkladı. (FDA: Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı; gıda, gıda takviyeleri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu büro.)

Bloomberg’de yer alan habere göre Avustralya merkezli girişim, geçtiğimiz yıl aldığı izin kapsamında altı hasta üzerinde deneme yapacağını duyurdu. Başlatılan testler dâhilinde 3,8 cm’lik cihazlar dört hastaya implante edildi.

Çip yerleştirme işlemine gerçekleştiren Synchron şirketi tarafından geliştirilen bu cihaz, hareket bile edemeyen kişilerin e-posta ve SMS göndermesini sağlayabildiğini açıkladı. Ayrıca Avustralya’daki hastaların WhatsApp’tan mesaj gönderebildiği ve internet üzerinden alışveriş yapabildiği ortaya çıktı.

Elon Musk 2019’da yaptığı açıklamalarda, 2020 yılında insanlı deneyler yapabileceklerini söylemişti, ancak henüz FDA’dan onay bile almayı başaramadı. Fakat buna karşılık, çok daha küçük bir firma olan Synchron’un izin alıp deneyler gerçekleştirmesi merak uyandırdı.

Synchon ve Neuralink’in cihazlarının genel olarak benzer şekilde çalıştığını belirtelim. Her iki ürün de Parkinson veya ALS gibi nörolojik hastaları hedefliyor ve insan düşüncelerini bilgisayar komutlarına çeviriyor.

ALS HASTALIĞI NEDİR?

Amyotrofik lateral skleroz ya da ALS, esas olarak istemli kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nadir bir nörolojik hastalık grubudur. İstemli kaslar çiğneme, yürüme ve konuşma gibi hareketlerin yapılmasında görevlidir. ALS hastalığı ilerleyicidir ve belirtiler zamanla kötüleşme eğilimi gösterir. Günümüzde, ALS hastalığının ilerleyişini durdurmak ya da tam tedavi sağlamak için herhangi bir tedavi seçeneği yoktur ancak bu konudaki araştırmalar devam etmektedir.

İlgili Haberler