‘Çekilme’ süreci pazarlığa tabi!..

‘Çekilme’ süreci pazarlığa tabi!..
‘Çekilme’ süreci pazarlığa tabi!..

Hükümet, Kandil ve Öcalan arasında “müzakere” adı altındaki pazarlık ülkenin geleceği ve bütünlüğümüzü tehdit ederke

Hükümet, Kandil ve Öcalan arasında “müzakere” adı altındaki pazarlık ülkenin geleceği ve bütünlüğümüzü tehdit ederken, bebek katili talimat üzerine talimat yağdırıyor

 

İmralı’da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan bebek katili Abdullah Öcalan’ın, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından muhatap alınıp, terör örgütü ile pazarlık yapması tartışmaları her geçen gün biraz daha büyüyor. “Kim çekiliyor”, “nereden çekiliyorlar”, “kaç kişi çekilecek”, “gerçekten çekiliyorlar mı”, “nereye çekiliyorlar” soruları havada uçuşurken, ne olduğu belli olmayan ve hâlâ kamuoyundan saklanan pazarlığa açık müzakere tartışılıyor. Bu sürecin Türkiye’nin geleceğini ve bütünlüğünü tehdit edeceğine dair endişeler artarken, gerek İmralı’da yazıldığı iddia edilen mektubun içeriği, gerek örgütün ve Meclis’teki uzantılarının sergilediği tutum, gerekse hükümetin bütün olanlar karşısında takındığı tavır belirsizliğini koruyor. Çekilme ile ilgili olarak her iki taraf da farklı tarihler üzerinde konuşurken, “örgütün yurt içindeki işbirlikçileri de çekilmeye dahil olacak mı” sorusu boşlukta kalıyor.
Bu arada, İmralı’daki teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın son mektubunu Kandil’de KCK’ya teslim eden BDP heyeti, önceki gün Türkiye’ye dönmüştü. Heyet, örgütün Kandil’deki elebaşı Murat Karayılan ve konsey üyeleri ile Öcalan’ın çekilmeye dair talimatını tartışıp, çekilmenin detaylarını kapsayan bir cevap yazdı. Mektubun ardından yeni bir BDP heyeti İmralı’ya gidecek ve Öcalan’ın son mesajını kamuoyuna açıklayacak. Terör örgütü PKK’nın ise Öcalan’ın açıklamasının ardından geri çekilme kararını önümüzdeki günlerde düzenleyeceği bir basın toplantısı ile açıklaması bekleniyor.

 


MİT güvence vermiş

 


Bebek katili Öcalan’ın “geri çekilin” çağrısının yer aldığı mektuba Kandil, “Çekilme sonbaharda başlasın. Hazırlıklarımızı ona göre yapalım. Eyaletlerimizi de ona göre hazırlayalım, onlar da sorunsuz çekilmeye hazırlansınlar. Aşama aşama çekilelim ve bu 2 yıllık bir sürece yayılsın” yanıtını verdi. Kandil’in mektubunu alan Öcalan’ın kendisiyle görüşmeye gelen BDP heyeti aracılığıyla örgüt yönetimine “Çekilme konusunda Milli İstihbarat Teşkilatı ile (MİT) görüşüp, güvence aldım. En kısa sürede çekilme başlasın. Talimatımla birlikte çekilme de başlasın ve sonbahara kadar son gruplar Türkiye sınırlarından çıkmış olsun. En geç eylülde bu işi bitirin” dedi. Öcalan’ın mektubunu alan örgüt yönetimi, Türkiye’deki tüm birimlere ana kamplara çekilme yönünde talimat verdi. Kandil’in talimatı doğrultusunda tüm silahlı birimler ana bölgelerde toplandı. BDP heyetinin önümüzdeki birkaç gün içinde İmralı’ya gidip Öcalan’dan “çekiliyoruz” açıklamasını alması bekleniyor. Talimatla birlikte Kandil, çekilmenin başladığını duyuracak ve Kuzey Irak’a doğru harekete geçilecek. KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu da, önceki gün yaptığı açıklamada çekilmeyi, “Mücadeleden kaçma değil, yeni bir mücadele hamlesi olarak” değerlendirmişti. Karasu, “Silahlı mücadaleyi bırakıp bir yere gitmiyoruz. Bu bir projenin parçasıdır” demişti.