İnternet meclis gündemine taşındı daha düşük hız, daha yüksek ücret

İnternet meclis gündemine taşındı daha düşük hız, daha yüksek ücret
Eskişehir İYİ Parti Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu Türkiye'de kullanıcılara sunulan internet hız ve fiyatlarını Meclis gündemine taşıdı. Kabukcuoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması için verdiği soru önergesinde bakana 8 soru sordu.

Eskişehir İYİ Parti Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu Türkiye'de kullanıcılara sunulan internet hız ve fiyatlarını Meclis gündemine taşıdı. Anadolugazetesi’nin haberine göre,Kabukcuoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde Türkiye’nin internet hızının 2018 yılında dünya genelinde 83. Sıradan 91’e, 2019 yılında ise 91. Sıradan 102’ye gerilediğinin altını çizerken, “Tayvan’da 5 gigabytelık veri 8 dakika 2 saniyede indirilirken 102. sıradaki ülkemizde ise aynı veri 2 saat 9 dakikada indirilebilmektedir” ifadesini kullandı.

DAHA DÜŞÜK HIZ, DAHA YÜKSEK ÜCRET

Tayvan 2018 yılında 28,09 Mbps olan indirme hızını 85,02 Mbps’ye yükseltirken; Türkiye’nin 4,90 Mbps’den 5,27 Mbps’e; 2019 yılında ise ancak 7,57 Mbps’e yükseltebildiğini ifade eden Kabukcuoğlu, “1 gigabyte’lık verinin en ucuz olduğu ülke 0,09$ ile Hindistan. Hindistan’ı, İsrail 0,11$ ve İtalya 0,43$ ile takip etmektedir. Türkiye ise 0,72$ ile 21’inci sırada.

EN UCUZ İNTERNET

En ucuz internet hizmeti sunan Hindistan’ın ortalama hızı 8,66 Mbps ile Türkiye’den yüksek. İsrail’in hızı 8,85 Mbps ve İtalya’nın da 17,30 Mpbs‘ diyen Kabukcuoğlu'nun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması için sorduğu sorular ise şöyle:

“1-) Türkiye, Dünya ortalama internet hızına ne zaman geçebilecektir?
2-) Türkiye’de sunulan internet hızının Dünya ortalamasının altında kalmasının nedeni nedir?
3-) Bakanlığınızın bu yönde atacağı somut adımlar nelerdir?
4-) 5 gigabyte boyutundaki bir veri Tayvan’daki kullanıcı 8 dakika 2 saniyede indirebilirken aynı veri Türkiye’de 2 saat 9 dakika da indirilebiliyor olmasını bir eksiklik olarak görüyor musunuz?
5-) Türkiye’de sunulan internet hizmeti için abonelerden alınan ortalama fatura ücreti nedir?
6-) Ülkemizde sunulan internet hızının, dünya emsallerine kıyasla çok çok yavaş olduğu göz önüne alındığına talep edilen ücretlerin adil olduğunu düşünüyor musunuz?
7-) Faturanın vergiler, abonelik ücreti vs. bakımından dağılımı nedir?
8-) Faturada devlete iletilmek üzere yansıtılan ücretler nelerdir?”