iPhone’lar neden Android telefonlardan daha az RAM kullanıyor? İşte temel sebebi

iPhone’lar neden Android telefonlardan daha az RAM kullanıyor? İşte temel sebebi
Android ve iOS telefonlar kıyaslandığında RAM oranlarının kullanım miktarı dikkat çeker. Bilinen verilere göre iPhone telefonlar Android'lerden çok daha az RAM kullanır. Peki Apple telefonlarda RAM kullanım miktarı nasıl düşürülür?

Android ve iOS arasında en çok merak edilen konulardan biri de RAM oranının kullanım miktarıdır. iPhone’ların az RAM kullandığı iddia edilir. Peki iPhone''lar neden Android telefonlardan daha az RAM kullanır?

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre işte sebepler: 

1- DONANIM OPTİMİZASYONU

Bilindiği üzere iOS, yalnızca Apple’ın kontrolünde. Yani farklı bir akıllı telefon üreticisi, ürünlerini iOS işletim sistemiyle piyasaya süremiyor. Android tarafında ise yukarıda da bahsettiğimiz üzere işler biraz daha farklı. Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması, işletim sistemini sektörde daha cazip hale getiriyor.

iOS, sadece Apple donanım odaklı üretildiği ve detaylı testlerden geçirildiği için bileşenlerle daha uyumlu. Örneğin; Android cihazlarda Qualcomm, MediaTek ve UNİSOC gibi üreticilerin çatısı altında onlarca çeşit işlemcinin olması, işletim sisteminin uyumlu çalışabilmesi sağlam ve aynı zamanda detaylı sistem kodları gerektiriyor.

Bu durum diğer donanımlar için de geçerli. Ancak Apple’ın geliştiricileri, sistem kodlarını çok çeşitli olmayan ve eldeki ürünlerin belirli donanım özelliklerine göre kolaylıkla özelleştirebiliyorlar. iOS’un Android’e göre daha az RAM ihtiyacı duymasının nedenlerinden biri de bu.

2- KARARLI RAM YÖNETİMİ

Apple’ın iPhone’larda kararlı RAM yönetimi sağlamak için bazı yöntemleri mevcut. Örneğin bir iPhone’da sistem, çalışır vaziyette olan bir görevi kısa bir aralıktan sonra hemen sonlandırmıyor. Android cihazlarda ise sistemin görevi sonlandırma aralığı iOS’a göre daha kısa. Bunun sonucunda Android cihazlarda oluşan sistem kararsızlığı, daha yüksek RAM tüketimine neden oluyor.

iOS’un stabil çalışmasının nedenlerinden biri de görevleri önem derecelerine göre sıralaması. Örneğin iOS kullanıcı arayüzü, gerçek zamanlı öncelik kategorisinde. Ancak Android telefonlarda bu durum böyle değil. Aksi şekilde Android, arayüzüne normal bir öncelik seviyesi atayarak arka planda çalışan bir işleme daha yüksek bir öncelik veriyor. Bu nedenle Android’de arka planda çalışan uygulamalar, iOS’a kıyasla işlemciyi daha fazla kullanarak kullanıcı arayüzünün yavaşlamasına neden oluyor.

3- ARKA PLAN İŞLEMLERİ

iOS’un Android’e göre daha az RAM kullanmasının en büyük nedenlerinden biri de arka plan işlemleri. Zira iOS, pil ömrünü korumak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için arka plan işlemlerini kısıtlıyor. Bu noktada arka plandaki bir uygulama, belirli bir süre sonra çalışmayı durdurarak RAM’i boşaltıyor veya uyku moduna geçiyor.

Android’de ise işler biraz daha farklı. İşletim sisteminde arka planda çalışan bir uygulama, manuel olarak kapatmamanız durumunda RAM’i kullanmaya devam ediyor. Bunun sonucunda RAM tüketimi de artıyor.

4- PROGRAMLAMA DİLİ

Android, başından beri işlemci, donanım ve üretici çeşitliliği odaklı bir anlayış benimsediğinden uygulama geliştiricileri tarafından yazılan kodların bütünlüğü ve uyumunu sağlama amacıyla Java programlama dilini kullanıyor. Bunun da cihazlarda çalışabilmesi için Virtual Machine adlı bir sanal makineye ihtiyaç duyuluyor.

Virtual Machine, geliştiriciler tarafından yazılan uygulamaların hangi cihazda olursa olsun çalışabilmesi için kodları üzerinde gerekli düzenlemeleri ve çevirmeleri yapan bir sistem programı. Yani bir geliştirici, sanal makine sayesinde yüzlerce cihaza ayrı ayrı uygulama kodu yazmak zorunda kalmıyor. Bunun da verimli bir şekilde çalışabilmesi için Android cihazlarda yüksek RAM kapasitelerine ihtiyaç duyuluyor.

Özetlemek gerekirse; iPhone’ların Android telefonlara göre daha az RAM’e sahip olması, güçsüz oldukları anlamına gelmez. Bu noktada Apple’ın iPhone’larda daha az RAM tercih etmesi, iOS’un optimize ve stabil çalışarak yüksek donanımlara ihtiyaç duymaması şeklinde açıklanabilir. Bunun dışında iki işletim sisteminin de birbirine göre artıları ve eksileri mevcut. Ancak ikisi de farklı noktalarda kullanıcılara kaliteli bir deneyim sunuyor.

 

İlgili Haberler