Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi'nin istifasında AKP ve Bahçeli detayı. İlk kez Yeniçağ açıklıyor

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi'nin istifasında AKP ve Bahçeli detayı. İlk kez Yeniçağ açıklıyor
Irak Türklüğünün merkezi konumunda olan Irak Türkmen Cephesi’nde (ITC) dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. ITC Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi’nin AKP iktidarının yoğun baskısı sonucu istifa kararı aldığı ve Salihi’nin yerine Irak’ın kuzeyindeki Barzani yönetimi ile anlaşacak bir ismin ITC’nin başına getirileceği ifade edildi. Yeniçağ'a konuşan Irak Türkmen Cephesi'nden üst düzey bir yetkili; “İstifaya Türkiye tarafından zorlanıldık. İstifamızın arkasında Türkiye’nin bize yaptığı çok büyük bir b

Berkay BİGEÇ- Fatih ERGİN- Ümit KARADAĞ - YENİÇAĞ - Özel Haber

Irak’ta Türk Dünyası’nı yakından ilgilendiren kritik gelişmeler yaşanıyor. Irak Türklüğünün merkezi konumunda olan Irak Türkmen Cephesi''nin Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi görevinden ayrılma kararı aldı.

Yeniçağ’ın Irak Türkmen Cephesi kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Salihi’nin Irak’ın kuzeyindeki Barzani yönetimine yönelik tavrından uzun süredir rahatsızlık duyan AKP iktidarının son günlerde Salihi’ye istifa etmesi yönünde baskıları artırdı.

ITC’Lİ YETKİLİ: İSTİFAYA TÜRKİYE ZORLADI

Salihi, Ankara’nın yaptığı yoğun baskıların ardından istifa kararı aldığı öğrenilirken, Irak Türkmen Cephesi’nden bir yetkili yaşananları Yeniçağ’a şu şekilde anlattı;

“İstifaya Türkiye tarafından zorlanıldık. İstifamızın arkasında Türkiye’nin bize yaptığı çok büyük bir baskı var. Erşat bey istifasını bugün sunacak. Onun yerine Barzani ile anlaşacak birini getirecekler.”

SALİHİ’NİN MANSUR YAVAŞ’I ZİYARETİNDEN BAHÇELİ RAHATSIZ OLDU

Diğer yandan Salihi’nin geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaretinden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çok rahatsız olduğu ve Salihi’ye yapılan baskılarda bu durumun da etkili olabileceği de belirtiliyor.

SALİHİ''NİN YERİNE BARZANİCİ İSİM

Erşat Salihi’nin yerine geçeceğine yönelik iddiaların odağındaki isim Hasan Turan ise, ITC içindeki İslamcı kanadın temsilcisi ve İhvancı olarak biliniyor.

İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Vedat Yenerer, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da Turan’ı göreve getirebilmek için çok çalıştığını belirtti.

Türkçü ve Atatürkçü kimliği ile bilinen Salihi, Barzani yönetimine yönelik çıkışları da biliyor. Salihi bir süre önce, “Kerkük Kürdistan olmaz. Bu hayalden vazgeçin” çıkışında bulunmuştu.

Salihi, 2017 Eylül’ünde Barzani yönetiminin yaptığı gayrimeşru bağımsızlık referandumuna karşı mücadelede bulunmuş ve referandum sonrası yaşanan olaylarda Irak Türkmenleri’ne yönelik saldırılar karşısında direniş başlatmıştı.

SALİHİ''DEN SOSYAL MEDYADAN "MÜCADELEYE DEVAM" AÇIKLAMASI

Salihi’nin görevden istifa ettirilmesine duyulan tepkinin artması üzerine Salihi, sosyal medya hesabından “Kendimizi tanıyalı, davaya hizmeti özümüze amaç bildik ve bilmeye de devam edeceğiz. Daha yolun ortasındayız. Asla ve asla geri adım atmak yok. Millete, davaya, Türkmeneli’ye ve Türk dünyasına, birlik beraberliğimizi koruyarak hizmete kaldığımız yerden devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler