Irak’ta 13 İHA kayboldu. Kimse ne olduğunu bilmiyor

Irak’ta 13 İHA kayboldu. Kimse ne olduğunu bilmiyor
Irak’ın Erbil kentinde ABD’ye ait 13 tane ticari İHA kaybolurken, olayla ilgili hiçbir şüphelinin olmadığı belirtildi. Kimse İHA’lara ne olduğunu bilmiyor.

ABD ordusuna ait, Irak ve Suriye’de operasyonlarda kullandığı İHA’ların 13 tanesinin kaybolduğu iddia edildi.

ODA Tv’de yer alan habere göre, ABD’nin resmi kurumlarına ait gizli belgelere dayanarak bu iddiayı ortaya attı. Bu belgeler, ABD ordusunun bölgede kaybolan silah ve teçhizatın miktarı, türü ve değeri hakkında bilgi veriyor. ABD ordusu, bu durumun güvenlik riski oluşturduğunu ve terör örgütlerinin eline geçebileceğini kabul ediyor.

2023 başında başlatılan askeri soruşturmalar, Irak'ta güdümlü füze fırlatma sistemleri ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere "çok sayıda hassas silah ve ekipmanın" çalındığını ortaya çıkardı.

Bu kayıpların, 2020 ile 2022 yılları arasında Irak ve Suriye'deki ABD birliklerinden çalınan yüz binlerce dolarlık askeri teçhizatın ardından geldiği bildirildi.

13 İHA KAYBOLDU

Şubat ayında askeri soruşturmacılara, geçen yıl Irak'ın Erbil kentindeki bir ABD tesisinden değeri yaklaşık 162.500 dolar olan 13 ticari insansız hava aracının çalındığı bildirildi. Ajanlar hiçbir şüpheli tespit etmedi ve dosyada hiçbir ipucundan bahsedilmiyor.

Ayrı bir soruşturma, Javelin füzeleri (hedeflerine kilitlenen omuzdan ateşlemeli güdümlü füze) için hedef görüş ve fırlatma birimleri de dahil olmak üzere "çok sayıda hassas silah ve ekipmanın" Bağdat, Irak'taki İleri Operasyon Üssü Birliği III'te veya oraya giderken çalındığını ortaya çıkardı. ABD hükümetinin kaybının neredeyse 480.000 dolar olduğu tahmin ediliyor.

ŞÜPHELİ ABD’Lİ YOK

Müfettişler hırsızlıkların içeriden yapılan bir iş olduğuna inanmıyorlardı. Bir cezai soruşturma dosyasına göre "bilinen hiçbir ABD personeli olaya karışmadı". Müfettişler bunun yerine yerel halkı olası şüpheliler olarak adlandırıyor. Belgede, "Iraklı suç örgütleri ve milis grupları, silah ve teçhizatın bulunduğu konvoyları ve konteynırları hedef alıyor" denildi.

ARKASINDA CIA MI VAR?

CIA, Irak işgalinin başlangıcında, Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğunu iddia ederek ABD yönetimini ve kamuoyunu yanıltmıştı. Bu iddianın daha sonra doğru olmadığı ortaya çıktı.

CIA’nın geçmiş dönemlerdeki faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, İHA’ların çalınmasına göz mü yumduğu yoksa kendi çıkarları için gelecekte mi kullanacağı merak ediliyor.