İran'da protestolarla ilgili idam kararı bozuldu

İran'da protestolarla ilgili idam kararı bozuldu
İran'da Mahsa Emini gösterileri sırasında "bir güvenlik görevlisini yaralamak" ve "kamu malını ateşe vermek" suçlamasıyla yargılanan 19 yaşındaki Muhammed Burugani hakkında verilen idam kararı Yargıtay tarafından bozuldu.

İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansına göre, yargılandığı Devrim Mahkemesi''nde "muharebe" suçundan idama mahkum edilen Burugani''nin Yargıtay''a yaptığı yeniden yargılanma talebi kabul edildi.

Karar gereği, Burugani''nin dava dosyası idam hükmünü veren Devrim Mahkemesi''ne gönderilecek ve yargılama aynı mahkemede yeniden yapılacak.

Tahran''daki gösteriler sırasında tutuklanan Burugani, "öldürmek kastıyla bir güvenlik görevlisine saldırarak yaralanmasına neden olmak", "kamu düzenini bozmak", "korku ve güvensizlik yaymak", "bir kamu binasını ateşe vermek" iddialarından suçlu bulunarak "devlete karşı savaş açmak (muharebe)" suçlamasıyla 29 Ekim 2022''de Devrim Mahkemesi''nde idama mahkum edilmişti.

İran Yargı Erki''ne bağlı Mizan Haber Ajansı, Burugani hakkında verilen idam cezasının 3 Ocak''ta Yargıtay tarafından onandığını duyurmuştu. Ancak sonrasında 12 Ocak''ta Burugani hakkındaki infaz kararının durdurulduğu ve yeniden yargılanma talebinin inceleneceği açıklanmıştı.

İran Ceza Kanunu''na göre, "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak (ifsad fi''l arz)" ve "devlete karşı savaş açmak (muharebe)" gibi suçlarla itham edilenler idam istemiyle yargılanıyor ve genellikle haklarında idam kararları veriliyor.

4 KİŞİ İDAM EDİLDİ

İran''ın başkenti Tahran''da 13 Eylül 2022''de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini 16 Eylül''de yaşamını yitirmişti.

Emini''nin ölümü üzerine memleketi Sakkız''da 17 Eylül 2022''de başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü.

Ülkede yaklaşık dört ay devam eden Mahsa Emini gösterileriyle bağlantılı olarak şu ana kadar 10''dan fazla kişi idama mahkum edilirken bunlardan 4''ünün cezası infaz edildi. İdam cezalarının bir kısmı ise Yargıtay tarafından bozuldu.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütünün (IHR) 27 Ocak''ta yayınladığı raporda, en az 107 kişinin gösteriler nedeniyle idam istemiyle yargılandığı, bunlardan 19''unun ilk derece mahkemelerinde idama mahkum edildiği bilgisine yer verilmişti. (AA)

İlgili Haberler