İran’dan nükleer açıklaması

İran’dan nükleer açıklaması
İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, İran dosyasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) taşınması halinde, nükleer anlaşmadan çıkabileceklerini söyledi.

İran’da Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı Ruhani’nin katılımıyla gerçekleşti. Toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın İhtilaf Çözüm Mekanizması'nı işletmeye başlamasını eleştirdi.

SERT ADIMLAR ATACAK

“Dosya BMGK'ye taşınırsa, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'ndan (NPT) ayrılmak, İran'ın atacağı adımlardan bir tanesidir” diyen Vaizi, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, BMGK'nın nükleer anlaşmaya taraf 5 üyesinin devlet başkanlarına gönderdiği mektupta da, meselenin bu organa taşınması halinde, İran'ın buna karşı "sert adımlar atacağını" belirttiğini söyledi.

NÜKLEER SİLAHLARIN İMHASI

Nükleer silahların tüm dünyada imha edilmesi ve yenilerinin yasaklanmasını amaçlayan Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması, Temmuz 2017'de 122 ülkenin desteğiyle kabul edilmişti. Nükleer silah sahibi olan BMGK daimi üyeleri ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin, anlaşmaya karşı çıkmış, ilgili müzakerelere ve oylamaya katılmamıştı.

KAPSAMLI ORTAK EYLEM PLANI

İngiltere, Almanya ve Fransa'nın dışişleri bakanlarının 14 Ocak'ta yayımladığı ortak açıklamada, "İran'ın eylemleri göz önüne alındığında, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediği yönündeki endişelerimizi kayda geçirmek ve bu konuyu paragraf 36'da belirtilen İhtilaf Çözüm Mekanizması altındaki Ortak Komisyona taşımaktan başka seçeneğimiz kalmadı" değerlendirmesinde bulunulmuştu.