IŞİD bitti YPG/PKK'ya destek bitmedi

IŞİD bitti YPG/PKK'ya destek bitmedi
ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon birliklerinin SDG adı altında birleşen YPG/PKK'lılara sınır güvenliği bahanesiyle eğitim vereceği bildirildi.

Washington merkezli Defense Post sitesi, uluslararası koalisyona dayanarak, “IŞİD karşıtı ABD liderliğindeki koalisyon, IŞİD karşıtı operasyonun odağı değişirken Suriye sınırında güvenliği korumak için bir gücü eğitiyor. 30 bin kişilik güç, kısmen tecrübeli savaşçılardan oluşacak ve Suriye Demokratik Güçleri liderliğinde altında faaliyet gösterecek” diyor.

Defense Post’a konuşan uluslararası koalisyon sözcüsü Albay Thomas Veale, “Koalisyon, yeni Suriye Sınır Güvenliği Gücü’nü kurup eğitmek için Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte çalışıyor” dedi.

GÜCÜN TEMELİ 15 BİN KADAR SDG ÜYESİNDEN OLUŞACAK

Nihai gücünün 30 bin kadar kişiden oluşacağını belirten Veale, Sınır Güvenliği Gücü’nün temelinin, esasen "IŞİD karşıtı misyonu sonuna yaklaştığı için yeni bir göreve getirilecek olan 15 bin kadar SDG üyesinden oluşacağını” kaydetti.  

Albay Veale ayrıca, yeni sınır gücünün “Fırat Nehri vadisi boyunca ile Irak ve Türkiye sınırlarına” konuşlanacağını söyledi. Veale’ye göre, güçte yer alacak Kürtler daha çok Suriye’nin kuzeyinde, Arapların ise Fırat Nehri bölgesi ve Irak sınırında görev yapacak.   

Defense Post, Türkiye'nin YPG'yi PKK'nın uzantısı olarak gördüğünü belirttiği haberinde, “YPG’nin Türk sınırında devriye çalışmaları yapması olasılığına kızan” Dışişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerce ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Plilip Kosnett’i çağırdığına" dikkat çekti. 

İlgili Haberler