IŞİD’li kadın Norveç hükümetinde kriz yarattı

IŞİD’li kadın Norveç hükümetinde kriz yarattı
Norveç Başbakanı Erna Solberg, geçen cuma günü Suriye’de IŞİD saflarına katılan iki çocuk annesi 29 yaşındaki Pakistan asıllı Norveç vatandaşı bir kadını çocuklarıyla birlikte ülkesine getirdi. Bu durum Norveç’te hükümet krizine neden oldu.

IŞİD’li kadının ülkeye getirilmesinden sonra, hükümet ortağı aşırı sağ eğilimli İleri Adım Partisi lideri ve Maliye Bakanı Siv Jensen, Başbakan Solberg ile görüşerek yeni “koşullar listesi” sundu. Görüşme sonrası partinin yürütme kuruluyla kriz toplantısı yapan Jensen, hükümetten çekildiklerini açıkladı. Koalisyondan ayrılan Jensen, Solberg’i başbakan olarak göstermeye devam edeceklerini belirtti.

DESTEK ALMAK ZORUNDA KALACAK

Norveç koalisyonun büyük ortaklarından İleri Adım Partisi’nin çekilmesiyle Solberg’in hükümeti zayıfladı. Koalisyon şimdilik Liberal Parti ve Hıristiyan Halk Partisi ortaklığıyla devam edebilecek. Ancak uzmanlar, Başbakan Solberg’in yeni yasa çıkarmak için dışardan destek almak zorunda kalacağını vurguluyor.

“SURİYE’DE ÖLMESİ RİSKİNİ ALAMAZDIM”

Diğer yandan daha önce yaptığı açıklamada Suriye ve Irak’ta IŞİD ile El Nusra saflarına katılan hiçbir Norveç vatandaşını geri getirmeyeceklerini açıklayan Başbakan Solberg, kadının, çok ciddi hastalığı bulunan 5 yaşındaki oğlu nedeniyle ülkeye getirildiğini belirtti, Solberg, “Norveç vatandaşı bir çocuğun Suriye’de ölmesi riskini alamazdım” dedi.