İsmet İnönü Time'a nasıl kapak olmuştu?

İsmet İnönü Time'a nasıl kapak olmuştu?
Time Dergisi, 19 Mayıs 1941’de İsmet İnönü’yü kapak fotoğrafı yapmıştı. İnönü’ye Almanya ordusunun Türkiye’ye yöneleceği iddiaları üzerine kapakta yer verilirken, Hitler’in Rusya’ya yönelmesi ile bu endişeler boşa çıkmıştı.

Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatıyla Türkiye’de başlayan İnönü döneminin en önemli kararı olarak ülkenin 2. Dünya Savaşı’na sokulmaması görülüyor. İsmet İnönü ise 19 Mayıs 1941’de Time Dergisi’ne kapak olmuştu.

Kurtuluş Savaşı'nın 22. yıldönümünde Time kapak seçimini yine bir Türk'ten yana kullanmıştı: İsmet İnönü. Nazi ordularının Fransa'yı ve Balkanlar'ı ilhak edip namlularını Rusya ve Türkiye'ye doğrulttukları bir ortamda Time'ın kapağından yer alan İsmet İnönü, aslında Alman ordularının yeni hedefi olarak lânse edilmişti.

Haksız da sayılmazlardı; zira tüm Türkiye'de seferberik ilan edilmiş, Alman işgaline karşı hazırlıklar başlamıştı.

Ancak bir ay sonra 3 milyon askerden müteşekkil Alman ordusunun Sovyetlere saldırması hem Time'ın öngörüsünü hem de Türk halkının endişelerini boşa çıkaracaktı.

Derginin kapağında Turancı politikalara karşı “Allah’a çok şükür sağırım” sözleri yer almıştı.

SÖYLENTİLER UÇTU, KOMPLO BÜYÜDÜ

Kapağın hikayesi işe şöyle özetlendi: “Diğer Müslümanların Hitler'in endişeli bir şekilde niyetlerini beklediği Orta Doğu'da söylentiler uçtu, komplo büyüdü.”

Söz konusu makale şu cümlelerle başlıyordu:

Hafta içi bir gün, akşam saatlerine doğru güneş İstanbul’un kubbeleri ve minareleri üzerinde parlarken, uğursuz bir demir kuş batıdan kanat çırptı. Şehrin üzerinde biraz süzüldükten sonra havaalanına iniş yaptı. Uçaktan inen zarif giyimli yaşlı adam Adolf Hitler’inkendisinden yarım yüzyıllık rüya ülkesi Ortadoğu’nun kapısını açmasını beklediği, Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Franz Von Papen’di. Franz Von Papen İstanbul’da durmayarak kırk dakika sonra Ankara’ya, Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün endişe ile kendisini beklediği şehre hareket etti. Türkiye, eski komplocunun açması gereken bir kapıydı ve yakında niyetinin onu havaya uçurmak mı, zorla elde etmek mi yoksa arka kapıdan gizlice girerek kilidini açmak mı olduğunu öğrenecekti. Diğer Müslümanların endişeyle Hitler’in planlarına ilişkin bir ipucu bekledikleri Orta Doğu’da dedikodular almış başını gitmiş ve gizli planlar artmıştı.

ALMANYA NEDEN KAYBETTİ?

Öte yandan Almanya'nın savaşı kaybetmesindeki en büyük neden çok sayıda tek başına savaşmaya çalışması ve savaşın son yıllarına doğru fabrikalardan çıkan yüzlerce tank ve askeri araca koyacak yakıt bulamaması olarak yorumlanmıştı.

Hitler'in, Azerbaycan petrollerine ulaşma çabası Stalingrad Muharebesi ile engellenirken, Irak ve İran petrollerine de Türkiye savaşa dahil olmaması nedeniyle ulaşılamamıştı.