Arınç: Mısır ve Suriye ile ilişkiler düzelecek

Arınç: Mısır ve Suriye ile ilişkiler düzelecek
Arınç’tan önemli dış politika çıkışı: Türkiye heriki ülkeyle de “soğuklukları” gidermeye başladı

Kahire ve Şam’a zeytin dalı

Başta Suriye olmak üzere, İran ve Mısır’la bazı siyasi dargınlıklar yaşandığını söyleyen Arınç, “Biz kardeşiz. Malum sebeplerle meydana gelen bu soğukluk süratle giderilmektedir” dedi.


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin hem Körfez ülkeleri hem de Mısır ve Suriye ile “soğuklukların giderilmeye başlandığını” açıkladı. Arınç, önceki gün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde, Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından düzenlenen 5. Boğaziçi Zirvesi’nin kapanış konuşmasında şöyle dedi: “Biz komşumuz olan ülkelerle, bir taraftan Suriye’yle, bir taraftan İran ama geleneksel dostlarımız olan ve bugüne kadar hemen hemen her konuda müttefiklik duyguları içinde birlikte hareket ettiğimiz S.Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün gibi ülkelerle her konuda iyi ilişkiler kurmaya ve birbirimize her konuda yardımcı olmaya gayret ettik.
Islak tülbent örneği
Son yıllarda Suriye’de başlayan, Irak’ta devam eden, Mısır’da kendini gösteren pek çok politik konularda bugüne kadar, saydığım ülkelerle (Suriye, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün) siyasi bakımdan ve ülkelerin yöneticilerinin birbirlerine olan tavrı bakımından bir soğukluk yaşanmış olabilir ancak biz dostuz, aynı zamanda kardeşiz. Türkiye ile bu ülkelerin arasında belli ve malum sebeplerle meydana gelen soğukluk süratle giderilmektedir.” Arınç, bu ülkelerle yaşanan sorunların giderilmesi konusunda “ıslak tülbent” örneği vererek, şöyle devam etti: “Bizim Türkiye’de güzel bir tabirimiz vardır, ‘ıslak tülbent, kuruyuncaya kadar geçer’ yani tülbendin kuruması ne kadar çabuk oluyorsa inanın aramızda bu soğuklukların süratle giderileceğini sizlere müjdeleyebilirim. Son yıllarda Suriye’de başlayan, Mısır’da kendini gösteren pek çok politik konuda ülkelerin yöneticileri arasında bir soğukluk yaşanmış olabilir ancak biz dostuz ve kardeşiz. Türkiye ile bu ülkelerin yönetimleri arasında belli nedenler arasında meydana gelen soğukluk ‘ıslak tülbent kuruyunca geçer.’ Aramızdaki bu soğukluğun süratle geçeceğini söyleyebilirim. Endişe etmeyin, herkes en kısa zamanda eskisinden daha iyi olacak.” IŞİD yerine DAİŞ’i kullanan Arınç, örgütü de “İslamla, insanlıkla alakası olmayan katiller sürüsü” olarak nitelendirdi.